Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Всяка сряда от 12 часа по радио "Сион" можете да слушате новото  предаване за библейска история и екзегетика - "Скрижали".
"В последно време интересът към съдържанието на Библията се провокира от различни филми, медии, книги. Именно поради тази причина нашата задача като автори на образователното предаване “Скрижали” е да разкажем привлекателно, достъпно, но компетентно, за епохата и конкретните писатели на Свещеното Писание, акцентирайки, че Библията е Слово Божие, изразено на човешки език" -  заявиха водещите на предаването Анна Маринова и Цветомира Антонова, които са и редактори в сайта "Двери".

Познаваме ли Библията? Умеем ли да я четем и тълкуваме правилно? Актуално ли е нейното послание в нашия живот и доколко можем да й вярваме? Каква е достоверността на Библията? На тези въпроси ще търси отговор предаването за библейска история и екзегетика “Скрижали”. Достоверността на Библията ще се изяснява чрез откриването на смисъла на нейното послание. Тълкуванието е като ключ, който ни помага да надникнем в съкровищницата на Свещеното Писание. С такава цел в предаването “Скрижали” има пет рубрики – времеви блока от 10 минути, с помощта на които се показват резултатите от съвременните научни изследвания върху произхода, датировката и авторството на книгите от Библията, свързвайки ги със Свещеното Предание, и се засягат някои актуални прблеми, провокирани от книги като “Шифърът на Леонардо” и “Евангелие от Юда”.

Рубриките на предаването са: “Ключ към Библията” - в нея се изясняват принципите на тълкувание, кой може да тълкува и как се тълкува конкретния текст от Писанието, изяснявайки неговия буквален и мистичен смисъл; “Библия и история” - целта на тази рубрика е да се покаже конкретната историческа епоха, в която са създадени библейските книги. Когато говорим за Библията в исторически аспект, ние имаме предвид нейната боговдъхновеност и същевременно това, че е човешки изразена. Това е цяла библиотека от различни книги, съставени в различно време от различни хора, в различни ситуации. Всяка книга от Библията отразява разбиранията на епохата, в която е била написана, и конкретната гледна точка на писателя; “Библейски речник” - рубрика за специфични думи и изрази; “Библейски личности и събития”; “Апокрифи” - В рубриката “Апокрифи” се разглеждат от библейска и църковна гледна точка някои съвременни обговаряния на стари ереси като гностицизма, манихейството, богомилството и др.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kpa6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]