Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
images_4.jpgПромяна в Закона за вероизповеданията искат свещеници от Добричка духовна околия и ВМРО-БНД. По време на протестния митинг “Добрич срещу сектите”, организиран от ВМРО и архиерейското наместничество, беше приета декларация до Народното събрание с искане регистрацията на вероизповедание да е възможна у нас само, ако то не е получило отказ в нито една страна членка на ЕС.

Повод за днешния протест е провеждането на конгрес в Добрич на сектата “Свидетели на Йехова”. Въпреки че сектата е регистрирана у нас, според войводите тя е една от най-опасните в България и трябва да се възбуди общественото недоволство срещу нея.
От храм “Света Троица” тръгна литийно шествие с хоругви, водено от осем свещеници от духовната околия. Представителите на Българската православна църква отслужиха водосвет. Архиерейският наместник иконом Стоян Стоянов призова събралите се хора да пазят децата от сектите. Разплакана майка изрази остро и емоционално протеста си спрямо проповядваните от „Свидетели на Йехова” идеи.

Конгресът на сектата “Свидетели на Йехова” в Добрич продължава и утре.

“Свидетели на Йехова” – какво представлява?

Името на тази секта идва от основната идея, която тя проповядва: Бог има едно име и то е Йехова, но в Новия завет неправилно бил наричан Иисус Христос, поради което това име трябвало да се смени на Йехова.

Основател на сектата е Чарлз Тейз Ръсел (1852-1916 г.), който е родом от Питсбърг, щата Пенсилвания (САЩ). Той публикува книгата “Трите свята или планът за спасение”, в която убеждава, че Божият син е вече на земята, но е невидим и през 1914 г. ще дойде краят на света. Ръсел доживява до 1914 г., но понеже не идва свършекът на света, той коригира тази дата на 1948 г. Приемник на Ръсел след смъртта му през 1916 г. е адвокатът Джоузеф Франклин Ръдърфорд, който избира за седалище на сектата Бруклин.

Като цяло "Църквата на Йехова" отрича Светата Троица и възможността човек да съществува духовно след смъртта си. Само 144 000 души ще се спасят (те са малко стадо от "помазани") и ще възкръснат. Останалите (другите овце) ще престанат да съществуват след смъртта си.

В България тази секта идва през 1989 г., но официално е регистрирана през 1991 г. и се отличава със своята агресивност, поради което през 1994 г. й е отнета регистрацията. Последователите на Йехова отказват военна служба, не почитат националните символи, не позволяват на себе си и на близките си кръвопреливане. Сектата подава жалба срещу България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, като междувременно успява да се регистрира в България под името на фирма “Пролетна природа” с предмет на дейност – търговия на картини. Съдът осъжда българската държава да плати голямо обезщетение и да регистрира сектата. Така тя днес е регистрирано вероизповедание по силата на Закона за вероизповеданията  от 2002 г.

Справка на агенция Фокус и соб. инф.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ccx 

Разпространяване на статията: