Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
photo_big_120651.jpgПо повод встъпването в длъжност на Пловдивския митрополит Николай беше даден тържествен обяд, на който той беше приветстван от представители на държавната власт, от кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков и от кметовете на почти всички градове в Пловдивска епархия. Пловдивският митрополит беше приветстван и от официалните представители на големите вероизповедания: монсиньор Георги Йовчев, оглавяващ Софийско-Пловдивската католическа епархия, районния мюфтия на град Пловдив Хасан Али, представителя на арменската апостолическа църква свещ. Кеворк Хачерян, представители на Пловдивска и Софийска епархии и други.

В изказването си монсиньор Георги Йовчев пожела в дух на взаимно разбирателство да се отстояват Христовите истини.

Посланикът на Ватикана у нас, архиепископ Джузепе Леанца, изпрати  приветствие до новоизбрания митрополит.

Приветственото слово на митрополит Николай беше в дух на разбирателство с всички представители на религиозните общности и заяви, че всички трябва да работят за добруването на българския народ.

Преди това митрополит Николай отслужи първата си архиерейска литургия в катедралния храм "Света Богородица" в Пловдив в деня за прошка – Сирни Заговезни. Десетки гости включително и четирима от чужбина (Гърция, Кипър и Румъния) присъстваха на богослужението. Митрополитът поиска и даде прошка на всички. В приветствието си той заяви, че любовта е водещата сила в човешките отношения и в отношенията между религиите и етносите.

Мюфтията на Пловдив дари новия Пловдивски митрополит Николай с Корана, преведен на български. Владиката получи като дар от арменския свещеник в Пловдив икона на свети Николай, а с епископа на Софийско-Пловдивската католическа епархия монсиньор Георги Йовчев си размениха целувки. Кметицата на Смолян Дора Янкова пък подари на митрополита картина. Дарове за дядо Николай носеха и много от останалите духовни и цивилни гости на обяда.

Фокус, Дарик, Стандарт


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k9k3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]