Мобилно меню

4.0344827586207 1 1 1 1 1 Rating 4.03 (29 Votes)
Както вече съобщи ДвериБГ, Деволският епископ Теодосий няма висше богословско образование. Но една вратичка в устава на БПЦ позволява и такива кандидати да се включат в списъка на достоизбираемите. Ето какво пише в чл. 45: Св. Синод съставя измежду лица с архиерейски чин каталог на кандидатите за митрополитския избор.

И понеже ръкоположените от разколниците епископи компромисно бяха приети със сана си в каноничната БПЦ, така и еп. Теодосий сега стана "достоизбираем" на равнище епархийски избирателен събор. Т. е. недоглеждането на авторите на устава дава възможност такива хора да участват в избора, но същевременно чл. 43, т. 3 от устава задължава Св. Синод при т. нар. "каноничен избор" автоматично и строго по устава да не зачете избора на еп. Теодосий от епархийския избирателен събор, защото няма висше образование, което е необходимо качество за митрополит.

Оттук естествено следва заключението, че днешният избор на пловдивските епархийски избиратели окончателно и невъзвратимо определи: Пловдивският митрополит е Николай. Св. Синод само формално ще потвърди това фактическо положение на нещата. Така и наместникът на овдовелия Пловдивски митрополитски престол Варненски и Великопреславски митрополит Кирил ще завърши този свой мандат с пълен успех.

Бел. ДвериБГ: Редакцията на сайта Двери на Православието с ясно канонично съзнание честити успеха и на избрания Пловдивски митрополит Николай, Знеполски епископ за още една седмица!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33cpy 

Разпространяване на статията: