Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
05kral.jpgСръбският вестник „Блиц”  днес съобщи, че мощите на св. крал Стефан Милутин, най-големия сръбски ктитор на църкви и манастири, ще бъдат върнати от България в Сърбия, в манастира Банска, в който са се намирали от 1321 до 1460 г. Мощите на светеца сега се съхраняват в софийския храм „Св. Неделя”.

Според сръбския вестник връщането на мощите било договорено между Сръбската и Българската православни църкви. В замяна сърбите щели да дадат някоя реликва.

От канцеларията на Св. Синод на  БПЦ уточниха, че синодът наистина е взел решение, но то е да се даде само частица, а не целите мощи на светеца.

Крал Стефан Милутин, един от най-изтъкнатите сръбски средновековни владетели и ктитор на много църкви и манастири, е син на крал Стефан Урош I и на френската принцеса Елена Анжуйска. Идва на власт през 1282 г. и умира в 1321 г. Канонизиран е за светец, а около 1460 г. заради проблеми с турците митрополит Стефан отнася мощите му в манастира Горна Баня, близо до София, а по-късно са пренесени в църквата „Св. Неделя”. 

Източник: Агенция "Фокус" и соб. инф.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ydu 

Разпространяване на статията: