Мобилно меню

4.8620689655172 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (29 Votes)
На 17 декември (неделя) в Енорийския център при храм “Покров Богородичен” от 11:00 часа  ще бъде прожектиран новият руски игрален филм “Остров”.

Филмът на режисьора Павел Лунгин и сценариста Димитрий Соболев предизвика буря от възторжени отзиви на кинокритици (включително и на Международния киновестивал във Венеция), на зрители и на представители на Руската православна църквата.

При награждаването с почетни грамоти на създателите на филма патриарх Алексий II каза: “Мисля, че това е първото сериозно обръщане на руското игрално кино към монашеската тема, изобщо към християнския живот и особено – към темата за покаянието и смирението. Освен всичко останало във филма беше засегната една толкова сложна тема, каквато е подвигът на юродството. С всичко  това вие се справихте блестящо.

Благодаря ви за положения труд, за това, че се обърнахте към толкова сложна проблематика, за това, че направихте този сложен материал разбираем  за хората и провокирахте интереса им.”

След премиерата на филма “Остров” дякон Андрей Кураев заяви в интервю пред Интерфакс: “Остров” не е елеен филм за Православието. Това е много човечен, много неочакван и честен филм, направен без “задължителното” акцентиране върху чудесата и екзотиката.”

Като основно достойнство на филма дякон Кураев определя точното разбиране и предаване на смисъла на светостта.

"“Остров” е просто филм за това, че Бог съществува. Идва време, когато това се превръща в нещо  важно. Освен всичко друго аз се опитвам да откривам нови жанрове в киното, в дадения случай жанрът на житието” – така определя работата си режисьорът Павел Лунгин.

Заповядайте на предстоящата прожекция. Вход свободен.

Адрес: София, храм “Покров Богородичен”, ул. “Г. Д. Зографина” № 2 (зад хотел Родина).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33y69 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]