Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2017 09 15 1536Молебен за успешна нова учебна година отслужи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на вчерашния празничен Кръстовден в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Патриархът отправи молитва към Бога за благословение и подкрепа на българските ученици. „С архипастирска любов и грижа в този празничен ден се обръщаме специално и към нашите деца, които са в очакване на началото на новата учебна година. На всички тях от сърце желаем богоблагословени успехи в овладяване на преподаваните им полезни знания, в укрепването и във възрастването им като образовани и добродетелни млади хора – радост и чест за своите родители и учители, добра надежда за бъдещето на нашето общество, на нашата Църква и нашата Родина“.

Преди това Негово Светейшество оглави празничната св. Литургия за Кръстовден. В съслужение с него бяха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, свещеници от катедралата, от София и епархията.  

В словото си в края на св. Литургия патриарх Неофит говори за смисъла на Христовата кръстна жертва и нашето призвание като християни да следваме нашия Спасител. „В този благословен ден всички ние, които следваме нашия Господ и Спасител, сме призвани отново да си спомним, че пътят към спасението и вечния живот е път кръстен – път, който пръв нашият Господ извървя, доброволно приемайки от човеци унижение и страдания, за да ни приготви място в Божието царство. 

Такава е, възлюбени, Божията воля за нас и такова е нашето предназначение: да се уподобяваме на Господ, за да наследим приготвения ни от века вечен живот. Всеки ден да носим кръста си и да следваме Господ във всяка стъпка от Неговото богочовешко дело, с което Той ни възстанови в изначално даруваното ни богосиновство“, каза Българският патриарх.

Снимка: Мартин Митов


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u3h66 

Разпространяване на статията: