Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (75 Votes)

Clipboard03Архим. Никанор (Мишков), игумен на Гигинския манастир, и архим. Дионисий (Мишев), бивш председател на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, са завели съдебни дела в Софийския районен съд за обида и клевета по чл. 148 от НК.

Архим. Никанор съди журналист от църковна медия заради това, че в нея е била публикувана статия, която го опозорявала лично, както и доброто му име в обществото. Вследствие на това той не е бил „повишен по служба“ и „сериозно е намалял притокът от дарения“ в управлявания от него манастир.

zx860y484 2921339Архим. Дионосий отива и по-далеч – той съди Ловчанския митрополит Гавриил заради клевета, изречена срещу него в интервю за ежедневник от 3 юни 2016 г. Архим. Дионисий смята, че думите на владиката са го опозорили публично, което довело до спиране на църковната му кариера.

Припомняме, че Св. Синод прекрати процедурата за хиротония на младия клирик и му наложи запрещение за служение на свое заседание от 20 май 2016 г. Тогава беше назначена архиерейска комисия, която трябваше да разследва нарушенията, извършени от архим. Дионисий (повече за това – тук).

През миналата година архимандритът подаде жалба в Административния съд, а след това и във Върховния административен съд срещу решението на Синода да го освободи от длъжността председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала. Тогава ответник по частната жалба беше Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. ВАС е преценил, че съществува специален ред за оспорване пред Св. Синод и е насочил делото към него.

Съдебната сага и по двата случая на архимандритите е в самото начало. Юристи предвиждат проточване на делата поне до края на годината и доста средства по воденето им.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ukwcx 

Разпространяване на статията: