Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

08.15 Uspenie ChoraНа 15 август от древни времена християните отбелязват успението, земната смърт на св. Богородица, майката по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Отбелязват това земно събитие като небесен празник, защото тя е не само човек като нас, но е избрана и удостоена от Бога да стане „вместилище на Невместимия“ и „по-просторна от небесата“, които не могат да вместят в себе си Невместимия в тварни рамки Творец – Бога. Както св. апостоли са се събрали при нейното погребение, така и ние се събираме в храмовете на този ден, за да я почетем отново и отново, да изразим нашата благодарност за всегдашните ѝ молитви като застъпница за нас пред нейния Син и наш Бог, да затвърдим личната си убеденост, че ако тя лично не би предстояла в молитва за нас, кой би ни запазил досега свободни?!

За най-големия Богородичен празник във всички храмове ще се отслужат както вечерни и утринни в чест на Пресвета Богородица, така също и литургии, а хиляди хора ще пристъпят към св. чаша с Тялото и Кръвта Христови. Защото това е празник на нашата вяра и в Евхаристията тя намира своята върховна изява.

На всички честитим настъпващия празник и пожелаваме по великото молитвено застъпничество на Божията майка да стигаме все по-близо до целта на нашия живот – спасението в Христос Иисус, нашия Господ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/upuf4 

Разпространяване на статията: