Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2017 06 10 0919На днешното заседание на МС министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че правителството ще отпусне 2.3 милиона лева за ремонт на Софийската семинария. На заседанието присъства новият ректор на учебното заведение архим. Пахомий. Премиерът заяви: „През годините се отремонтираха много църкви и манастири, но се оказа, че там, където се подготвят кадрите, където те се обучават и където е живата сила, семинаристите учат и живеят в изключително лоши условия. Отец Пахомий направи едно предложение и ако МС подкрепи точка 5, ние ще отпуснем 2 милиона и 300 хиляди за ремонт и създаване на нормални условия за живот и учене на семинаристите“.

Премиерът покани архим. Пахомий да обясни защо това е важно за семинарията: „Аз току-що идвам от Българския патриарх Неофит и искам да Ви препредам неговото благословение, за да имате сили и разум да ръководите държавата, както и досега, правилно и добре. [Отпускането на средства за семинарията] е една инвестиция в бъдещето, защото за всеки народ най-скъпото нещо са децата. Така че това е една инвестиция за бъдещето на нашата родина и вярвам, че ще има добри резултати за обществото ни. Знаем, че образованието и демографският проблем са основни проблеми и влагайки усърдие и усилие, както от страна на държавата, така и от страна на Църквата, нещата могат да се подобрят“.

Накрая архим. Пахомий благодари на целия Министерски съвет и лично на премиера за отпуснатата финансова помощ: „Надявам се винаги да бъдете до нас, да ни подкрепяте и помагате, и винаги сте добре дошли в Семинарията, да бъдете между нашите деца, които получават едно добро и хубаво образование и се нуждаят от подкрепата на всеки един, който може да бъде до тях“, завърши обръщението си ректорът архим. Пахомий. От своя страна премиерът Бойко Борисов увери, че още днес зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев ще преведе парите. 

Премиерът Бойко Борисов познава новия ректор на Софийската духовна семинария от Дивотинския манастир, където той е игумен. По традиция премиерът посещава манастира на рождения си ден.

От секретариата на Софийската духовна семинария съобщиха как ще бъдат изразходвани средствата: „Съществуващата основна сграда на Софийската духовна семинария не предлага нормални условия за живот и учене на семинаристите. Нейната архитектура, големи и високи стаи възпрепятстват преустройството им на по-малки. Тези стаи се отопляват трудно и не отговарят на изискванията за съвременни нормални битови условия. В големите спални помещения са настанени повече от 7 ученици, което създава неудобства за тях. Трудностите възникват също и от това, че те ползват общи бани и тоалетни. Проектът предвижда да се ремонтира основно сградата, намираща се в задната, югоизточна част на семинарията, която да стане жилищен блок-пансион на учениците от петгодишния редовен курс на обучение. Същата сграда е била използвана преди 15 години като пансион и училище, но поради финансови затруднения не е поддържана в добро състояние. Целта на проекта е да се ремонтират 40 стаи с възможност за разполагане на до 80-90 човека. Така семинаристите ще бъдат настанени по двама в стая със собствен санитарен възел“. След встъпването си като ректор архим. Пахомий има за цел да бъде повишено нивото и качеството на образованието в семинарията. За да се изпълни тази цел, трябва да се предоставят нормални условия за живот и обучение на семинаристите. Осъществяването на тази цел ще промени отношението и подхода на учениците към образованието, както и мотивацията, с която те постъпват в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/up3dp 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.