Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

IMG 6434С празнична св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ БПЦ отбеляза 1100 години от успението на св. Климент Охридски - „първия епископ на българския език“. Тържественото богослужение оглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, а в съслужение с него бяха: митрополитът на Верия, Кампания и Науса Пантелеймон, синодални митрополити и епископи на БПЦ, гости от Гърция. Гръцката делегация донесе за тържествата в София честната глава на св. Климент Охридски, пред която дойдоха да се поклонят стотици вярващи от столицата и страната. Сред богомолците на празничната св. Литургия бяха Симеон Сакскобургготски, който прочете Символа на вярата, кметицата на София Йорданка Фандъкова, както и видни общественици.  

В края на богослужението патриарх Неофит се обърна със слово по повод годишнината от успението на големия духовник и книжовник. Патриархът нарече светителя „божествения Климент“. Той подчерта, че светецът, като подражател на Христовите ученици, изпратени да проповядват по целия свят, „също не пожали своите сили и отдаде целия си живот на мисията на Църквата сред неговите братя от българския род, които настави във вярата и в божествените писания, утвърждавайки славянската писменост и обучавайки хиляди свои ученици, плодовете от чиито усилия могат да бъдат видени и днес по целия православен християнски свят“.

Патриархът благодари на гръцките гости за отзивчивостта им да донесат за духовна радост на българските вярващи частицата от мощите на св. Климент. Предстоятелят на БПЦ подчерта, че присъствието на „нашите братя от Гърция е знак за единството във вярата и видим израз на изпълнението на завещаната ни от Христа Иисуса заповед: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“ (Йоан 13:35).

image 0 02 05 5baae5548e4167771ba7d5471fd913751d601b22d91cbbf674c73ed569b71121 VНегово Светейшество награди митрополит Пантелеймон с ордена „Св. Климент Охридски“, първа степен по повод годишнината от успението на светеца.

Стотици вярващи се бяха събрали в патриаршеската катедрала, за да вземат участие в празника и да се поклонят на мощите на светеца.

Честната глава на св. Климент беше донесена в „Св. Александър Невски“ предната вечер. Там беше отслужена вечерня, а храмът остана отворен до полунощ, за да могат вярващите да се поклонят на светинята.

Към празничното богослужение в патриаршеската катедрала днес се присъединиха преподавателите и студентите от Богословския факултет на Софийския университет. Рано сутринта в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ започна празничната св. Литургия, в която взеха участие: архим Флавиан, йеромонах Константин от Преславския манастир, свещ. Сава Кокудев, свещ. Иван от столичния храм „Рождество Богородично“, свещ. Венцислав Попиванов, енорийски свещеник в с. Бухово, и доц. д-р дякон Иван Иванов.

IMG 6430След богослужението клириците, деканското ръководство, преподавателите и студентите от Богословския факултет в лития се отправиха към паметника на св. Климент Охридски“ в градинката срещу ректората. Там бяха изпети песнопения в чест на светеца и поднесени цветя и венци. Към богословите там се присъединиха представители на ръководството на Софийския университет, преподаватели, студенти. На тържеството присъства и министърът на образованието в оставка Меглена Кунева.

След това в лития преподавателите и студентите от Богословския факултет се отправиха към патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където се присъединиха към празничното богослужение.

Деканът на Богословския факултет  - проф. Ал. Омарчевски, поздравява преподавателите и студентите в края на празничното богослужение:

34535345

Пред паметника на св. Климент Охридски - на преден план са деканът на Богословския факултет проф. Омарчевски и най-възрастният от преподавателите на факултета - о. проф. Радко Поптодоров:

4444

Снимки: Иван Иванов и Иван Константинов


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wr6yu 

Разпространяване на статията: