Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

1БПЦ ще отбележи 1100 години от успението на св. Климент Охридски със св. Литургия и празничен концерт в зала „България“. За годишнината в София пристигат мощи на светеца, които ще донесе митрополитът на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон от Гръцката църква.

На 24 ноември в 16 ч. мощите на св. Климент ще бъдат донесени в синодния параклис, а по-късно, в 17,45 ч., ще бъдат пренесени в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Там те ще бъдат посрещнати от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. След това ще започне тържествената вечерня.

На 25 ноември в 9,30 ч.  патриарх Неофит ще оглави празничната св. Литургия, в която ще вземат участие митрополит Пантелеймон и синодалните архиереи на БПЦ.

Същата вечер от 19 ч. зала „България“ ще се проведе празничен концерт на църковна музика, посветен на годишнината от успението на св. Климент Охридски.

Мощите на светеца ще бъдат отнесени за поклонение и в Пловдив. На 27 ноември от 9 ч. в митрополитския храм „Св. Марина“ ще бъде отслужена съборна св. Литургия възглавена от митрополит Пантелеймон в съслужение с митрополити на БПЦ при молитвеното участие на Българския патриарх Неофит.

По време на посещението си в България гръцката църковна делегация ще посети Рилския и Бачковския манастир.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wruww 

Разпространяване на статията: