Мобилно меню

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (10 Votes)

IMG 6368Благословена учебна година пожела Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на българските ученици, учители и родители. Това стана днес в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ по време на водосвета по случай началото на учебните занятия. В специалната молитва патриарх Неофит се обърна към Бога милостиво да погледне на учителите, учениците и техните родители, да изпрати на учащите се Духа на премъдростта, за да преуспяват те в полезното знание, да ги запази в православната вяра и да наследят Неговото небесно царство.

Негово Светейшество пожела на учениците здраве, усърдие, бодър дух и напредък в ученето, както и достойна реализация в живота.

IMG 6367На богослужението присъстваха Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието на София-град, Ваня Станчева, експерт в РУО София-град, родители и ученици, много миряни.

Преди това Негово Светейшество оглави тържествената св. Литургия за Кръстовден в патриаршеската катедрала. В съслужение с него бяха епископите Браницки Григорий и Маркианополски Константин, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, столични свещеници, храмовото духовенство.

В словото си в края на св. Литургия Негово Светейшество отбеляза, че днешният празник, макар и постен ден, е ден на радост заради Кръста, чрез който ни беше дарено спасението. „Всичко в Църквата преминава под знака на Кръста, - каза патриарх Неофит - затова днешният празник е един от най-емблематичните за Христовата църква, той отново ни напомня за Христовата жертва, която е жертва за целия свят, за цялото творение".

В края на св. Литургия Негово Светейшество се обърна със слово към богомолците:

IMG 6355


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wdcfx 

Разпространяване на статията: