Мобилно меню

4.7272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (22 Votes)

IMG 6349С архиерейска св. Литургия във варненския храм “Св. Николай” днес завърши 18-то издание на Седмицата на православната книга. Богослужението оглави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който беше любезен домакин и активен участник в проявите на форума.

Предната вечер в Градската галерия на Варна митрополит Йоан официално закри Седмицата на православната книга и благодари поименно на организаторите, спомоществователите, участниците и гостите.

Владиката очерта най-важните аспекти на православния форум, като подчерта, че на първо място Седмицата на православната книга е място за общуване между богословските школи у нас, възможност за установяване и укрепване на сътрудничество между православните, работещи в сферата на образованието и просветата.

Той посочи необходимостта от сътрудничество и доверие между епархиите на БПЦ и богословските факултети, което е неоснователно подценявано, докато то е безспорно необходимо за църковния живот във всяка област.

На второ място форумът дава възможност за споделяне на мнения по различни богословски и социални въпроси, за изразяване на позиции, за представяне на тези и обсъждането им със съмишленици, отбеляза митрополит Йоан.

"По време на културната проява, ние като организатори и домакини, се постарахме да дадем на  всеки участник възможност да се изкаже, всеки да бъде чут", каза Варненският владика. Той отбеляза, че Седмицата на православната книга трябва да продължи да се провежда, за да бъде продължено делото, започнато от приснопаметния Варненски митрополит Кирил. Дядо Йоан подчерта, че е много важно да има приемственост между епрахийските архиереи, за да има устойчивост в духовното развитие на епархията. Митрополитът съобщи, че Варненска митрополия подготвя сборник в памет на митрополит Кирил, който ще съдържа богословски текстове от предишните издания на Седмицата.

Православният форум не на последно място има своето значение за местната общност – той дава възможност за сътрудничество с общинските власти, с различни културни институции, като Градската галерия, привлича обществеността на Варна за участие в обсъждането на църковно-богословски въпроси, приобщава хората към живота на Църквата, каза митрополит Йоан.

Той обяви и темата на Седмицата на православната книга през следващата година – “Църквата и младите хора”. Тя е свързана пряко с културния живот на морския град, който е обявен за Столица на младежта през 2017 г.

“До нови благодатни срещи”, пожела митрополит Йоан при официалното закриване на православния форум.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wdr4x 

Разпространяване на статията: