Мобилно меню

4.0666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.07 (15 Votes)

IMG 6303Съвместно издание на варненския Духовно-просветен център “Св. арх. Михаил” и Черногорското църковно издателство “Светигора” беше представено на Седмицата на православната книга във Варна. То е плод на братското сътрудничество и доверие на две сестри православни църкви – Българската и Сръбската.

Книгата, озаглавена “Посъветвай ме, отче”, е събрала най-често задаваните въпроси към сръбски духовници през годините след краха на комунизма. В Сърбия и Черна гора тя е многократно преиздавана с тираж над 50 000. Обхваща широк спектър от въпроси, обединени в 11 теми, между които: постната дисциплина, пристъпването към св. Причастие, отношенията между съпрузите в брака, възпитанието на децата, до такива съвсем практически теми като поведението в храма. Това са въпроси, които всеки един вярващ си е задавал, особено в началото на своя християнски път.

Отговорите представят богатството на духовния опит в Православната църква през вековете и включват мнения на ранните аскети, светите отци от патристичната епоха, руските старци от края на 18 и от 19 в. до съвременни светци и духовни авторитети. В същото време, както отбеляза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, книгата не дава рецепти, защото такива се намират в готварските книги, а се дават съвети, плод на духовен опит, които не претендират да изчерпват цялото разнообразие на духовната традиция на православието.

IMG 6315Както правилно отбеляза преводачката Диляна Иванова, този сборник е подходящ подарък както за тези, които сега поставят основите на християнския си живот, така и за тези, които вече имат опит в него. В книгата се усеща характерната топлина и загриженост на Църквата към всеки, отбеляза преводачката.

Протойерей Радомир Никчевич, директор на черногорското издателство “Светигора”, говори за мисията на това издание. Според него Църквата трябва да използва съвременните средства за комуникация, за да достигне до младите хора, до съвременните поколения. “Трябва да правим книги, които младите хора ще разберат и ще им дадат основания да дойдат в Църквата”, каза черногорският духовник.

О. Василий Шаган от Духовно-просветния център “Св. арх. Михаил” и редактор на книгата “Посъветвай ме, отче” посочи, че в българското издание са взели участие много хора от България и Черна гора. Според него заглавието и форматът на изданието предполагат диалогичност и ще се харесат на младите хора. О. Василий отбеляза, че обратно на очакванията неговият опит от работа с младежи показва, че те се интересуват от съветите на свещениците и се радват на общуването с тях.

При представянето на сборника митрополит Йоан заяви, че това е “полезна книга, която ще зарадва християните в БПЦ”.

Всички дошли на представянето на изданието в Градската художествена галерия във Варна получиха безплатен екземпляр. Книгата вече може да се закупи в църковните книжарници във Варна, а скоро и в София и страната.

Поради своята мисионерска насоченост тя е с достъпна цена въпреки луксозното оформление.

IMG 6295Същата вечер в рамките на програмата на Седмицата на православната книга бяха представени още две книги. Едната е “Опознай себе си”, наставления на св. Нектарий Егински, издание на Св. Синод на БПЦ. Книгата беше представена от доц. К. Нушев и двамата преводачи – доц. д-р Светослав Риболов и Анула Христова. Доц. Нушев и Анула Христова говориха в панегиричен стил за живота на св. Нектарий Егински и подчертаваха решаващата роля на Ловчанския митрополит Гавриил за осъществяването на превода на втора книга на български от св. Нектарий Егински. Според тях животът на св. Нектарий трябва да бъде пример на всички християни в БПЦ и може да ги вдъхнови за духовен подвиг. Направи впечатление, че мъченичеството на св. Нектарий Егински, изразяващо се в жестоко гонение от страна на Александрийската патриаршия и други православни йерарси, беше спестено на аудиторията. Варненският митрополит Йоан обаче не пропусна да отбележи, че св. Нектарий Егински е претърпял жестоко гонение и “понесъл много скърби не от чужди, а от своите си”.

IMG 6297Доц. д-р. Светослав Риболов сподели интересни сведения за историческия контекст, в който възникват поученията, включени в книгата. Те били предназначени за работниците в индустриалните зони на гръцката столица, хора бедни, необразовани, много от тях бежанци от Мала Азия и Армения. Затова езикът е прост, достъпен и предназначен да докосне суровите души на тези хора. Когато по-късно жителите на един от тези работнически квартали – Неос Козмос в Атина - решили да издигнат нов голям храм на мястото на църквата, в която служел св. Нектарий, светецът се явил на един от работниците и го помолил да запазят поне олтара и абсидата, където той е служел. Така и станало – малката църквичка била срутена и на нейно място издигнали нова и голяма, но в нея може да се видят запазени абсидата и олтарът, където егинският чудотворец служел на Бога.

Накрая беше представена още една книга - “Духовно ориентираната психологична помощ и подкрепа” на д-р Паулина Тодорова. В нея тя умело представи своята теза за възможностите за сътрудничество между постиженията на съвременната психология и духовното пастирство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wdqra 

Разпространяване на статията: