Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

Image1Регионалният археологически музей в град Пловдив от днес има в сбирката си уникална ранно-християнска гробница, представена в оригинален вид с градежа и стенописите, съобщи БГНЕС. Тя беше открита през 2012 г. при изкопни работи на електроразпределителното дружество EVN в центъра на Пловдив на ул. „Г. М. Димитров” и е част от Южния Некропол на Филипопол. Оттогава в продължеиние на три години саркофагът беше подложен на реставрация и сега се експонира за първи път. 

Датиран е в началото на IV в. сл. Хр. и е с размери 1x2x1.4 м. Гробницата е единствената по рода си, откривана досега у нас. Според археолозите става дума за семейна гробница на богати жители на Филипопол от периода на ранното християнство. Аналози на изображенията има в катакомбите на древния Рим. Според археолога Мая Мартинова, ръководител на археологическите разкопки, подобен паметник на раннохристиянското изкуство може да бъде гордост за всеки световен музей.

Image2На стените на гробниците има стенописи, които са почистени и реставрирани, а общата им тема са чудесата на Христос. Това е най-ранното изображение на Божия Син, откривано досега у нас, и представя Иисус като млад мъж без брада и без ореол. От четирите вътрешни страни на саркофага са изписани две новозаветни сцени и два раннохристиянски символа - възкресяването на Лазар и изцелението на парализирания, евхаристиен съд за смесване на вино и вода с два пауна и хризма (печат) с буквите алфа и омега (Α-Ω - знакът на Христос) и две палми отстрани. Древният живописец е рисувал в техниката "мокро фреско" с червено, черно, бяло, охра и зелено.

Стенописите са силно избледнели и заради тяхното съхраняване са забранени снимки със светкавица. Реставрацията на саркофага и изображенията беше финансирана от EVN и община Пловдив.

Image3

Снимки: БГНЕС


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hccd 

Разпространяване на статията: