Мобилно меню

3.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (38 Votes)

75Днес в Лопушанския манастир беше хиротонисан Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Видинския митрополит. Хиротонията извърши Видинският митр. Дометиан в съслужение с още един български митрополит – Великотърновският Григорий. Участие взе и архиерей на Московска патриаршия – Воскресенският архиеп. Сава, викарий на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, както и епископите Велички Сионий, духовен отец на новия епископ, и Траянополски Киприян. За да уважат хиротонията на епископ Поликарп, бяха дошли негови приятели духовници от Гърция, Сърбия и Румъния.

Видинският митр. Дометиан каза, че титлата Белоградчишки епископ му се дава „в памет на 100-годишнината от блажената кончина на многозаслужилия Видински митрополит Кирил, за да бъде светла вечната му памет. Тази титла е била дадена на нашия предшественик от приснопаметния Екзарх Антим I при извършване на епископската му хиротония в далечната 1872 г. в историческия храм на св. архидякон и първомъченик Стефан, намиращ се на Златния рог в Цариград”.

Митрополит Дометиан връчи епископския жезъл на новия епископ с думите: „На днешния ден изпълнявам повелите на св. ни Църква, изричайки свещените слова: Приеми този жезъл – знак на епископското достойнство, символ на архипастирската власт, която по учението на св. Църква, е преди всичко власт на любовта, знамение на силата, крепостта и пастирското душепопечение. Нека този жезъл, както някогашният апостолски посох, да ти служи за опора по пътя на вечните Христови истини и спасение”.

В словото си новият епископ благодари поименно на всички, които са допринесли за духовното му развитие – неговите най-близки роднини, негови учители, свещеници, монаси и монахини от България и Гърция. Особена благодарност той изказа на своя духовен отец Величкия еп. Сионий „за грижите, великотърпението и бащинската любов”, както и на Пловдивския митр. Николай, с когото го свързва „братска любов, преклонение и приятелство, който винаги ми е давал истински съвети и е бил като пример за духовност, вяра и чистота”.

В заключение новият Белоградчишки епископ каза: „Днес е денят, в който всеки трябва да се помоли щото Бог да е с мен, да ме подкрепя и подпомага в нелекото епископско служение. Всеки трябва да прояви своята християнска любов и състрадание към мен, защото това служение не е безумна радост, гордост и самонадеяна власт, а носене на рамото страданията на Господа Иисуса Христа”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9uxw9 

Разпространяване на статията: