Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 0671За шеста поредна година в столичния храм „Св. Параскева” се проведе Детският фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!”. В него взеха участие над 450 хористи от 20 музикални формации от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна Хасково и Враца.

Форумът няма състезателен характер, а целта му е приобщаване на децата към християнския мироглед и ценности чрез църковните песнопения.

Фестивалът започна с молебен, отслужен от прот. Кирил Попов, председател на музикалния съвет на фестивала и свещеник в столичната катедрала „Св. Неделя”, и о. Христо Попов от храм  „Св. Параскева”.

След това о. Кирил се обърна със приветствено слово към присъстващите в храма деца, учители, родители, гости. Той преподаде благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит на всички участници във фестивала. О. Кирил изрази радостта си, че събитието се провежда точно в деня, когато прославяме богомъдрите наши просветители св. Кирил и Методий. Той поздрави г-жа Бистра Илиева, ръководител на фондация „Дарби”, главен организатор на фестивала, за дръзновението, постоянството и неуморната работа, за да може всяка година в София да се събират и пеят заедно църковни песни деца от цялата страна. Той благодари на църковното настоятелство на храма, което подкрепя ежегодно тази инициатива, както и на дирекция „Култура” към Столична община и на всички, които са се потрудили да се осъществи този фестивал.

Накрая о. Кирил се обърна към децата, като им пожела да растат здрави и да напредват в учението и в развитието на духовните си дарби. Той отбеляза, че пред тях е отворен пътя за развитие в изкуството, а „в него връхна точка няма, в изкуството има небеса”, завърши о. Кирил.

Г-жа Илиева също приветства участниците във фестивала – изпълнителите, диригентите, учителите и родителите, които положиха не малко усилия, за да подготвят и доведат децата на фестивала. „Надяваме се нашите деца да са вдъхновени от това, което ние правим за тях, а ние правим най-доброто, защото целта ни е да възпитаваме добри хора”. Г-жа Илиева отбеляза, че чрез изкуството на песента децата най-бързо достигат до християнството и неговите духовни ценности, пеенето им осигурява съприкосновение с църковния живот, който променя човека и го извисява.

Бистра Илиева поздрави о. Кирил с именния му ден и специално му благодари за неговата подкрепа и усилия в организацията и подготовката на фестивала.

Гост на музикалното събитие беше г-н Илия Джингов, зам.-кмет на Поморие, където също се организира музикален фестивал за църковни песнопения и г-жа Илиева възнамерява да се установи сътрудничество между двата музикални форума. Сред гостите бяха г-жа Ваня Стначева от РИО София-град, проф. Божидар Андонов, зам.-декан на Богословския факултет, директори на училища, учители, родители.

Фестивалът бе открит от Детския хор на БНР, който участва за втора поредна година в проявата.

Шест поредни години във фестивала участват децата от: хора на Дома за деца , лишени от родителска грижа в с. Дрен, хор „Бодра смяна”, Група за православни песнопения при 41 СОУ в София и хор „Рая” при столичното 20 СОУ. Радост на зрителите донесоха всички участници, които с много старание и любов бяха подготвили репертоар и костюми. Сред традиционните участници във фестивала бяха и хорът „Чисти сърца” от Смолян.

В края на фестивалния ден участниците получиха грамоти и подаръци.

Молебен преди откирването на фестивала:

IMG 0577

Г-жа Илиева поздравява о. Кирил Попов:

IMG 0585

Първото изпълнение във фестивала бе на Детския хора на БНР:

IMG 0591

IMG 0597

Хорът „Чисти сърца” от Смолян:

IMG 0673

IMG 0670


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99dqc 

Разпространяване на статията: