Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

P5061057На 5 и 6 май обителта „Св. Георги” край гоцеделчевското градче Хаджидимово отбеляза тържествено годишния си празник – паметта на светеца-великомъченик. Както всяка година манастирът събра вярващи от целия район, но също и от далечни краища на страната ни, а също и стотици поклоннии от съседна Гърция. От съседния град Драма беше дошъл митрополит Павел заедно с два автобуса поклонници. Рилският игумен, Адрианополски еп. Евлогий също дойде за празника, както вече години наред. Снощи празничната вечерня, която продължи заедно с литията три часа, беше оглавена от Неврокопския митр. Серафим, брат на тази обител. Той за пръв път участва в празника като митрополит, на който пост беше избран през януари т. г.

Днешното богослужение, също значително продължително, започна в 6 ч., а начало на св. Литургия беше дадено в 8:30 ч. Тя беше отслужена от митрополит Серафим, Драмски митр. Павел и епископ Евлогий. Заедно с тях служиха български и гръцки клирици. Песнопенията на вечернята, както и днес, изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковно пеене под ръководството на проф. Йоанис Папахронис. Участваха и гости-певци от съседна Гърция, с които неврокопският хор достойно се съревновава.

P5061081Манастирът под молитвеното застъпничество на св. Георги още вчера беше препълнен от поклонници, а днес тук беше истински празник – събор на вярата в Божията помощ и сила по молитвите на светеца. Характерното за тази обител е и това, че от столетия в нея идват за празника и стотици българи-мюсюлмани, а също и роми-мюсюлмани. Те се покланят на чудотворната икона на св. Георги и отправят молитви към него. Много от тях нощуват срещу празника в централния манастирски храм заедно с християните.

След възстановяването на духовния живот в обителта пък тук вече редовно идват и поклонници от съседна Гърция, някои от които пазят паметта за старите времена, когато граница не е разделяла вярващите и те са били заедно в празниците независимо от езиковите различия.

Драмският митр. Павел произнесе кратка проповед за св. Георги и говори за вярата, която обединява двата народа повече от хилядолетие. Той похвали българския народ, че независимо от тежките години на атеистичния режим е запазил вярата си и днес отново е сред дейните свидетели на силата на православната вяра. Митрополитът подчерта, че за него и неговото паство трите манастира – Рилският, Роженският и Хаджидимовският – са притегателен център за всяка вярваща душа.

Неврокопският митр. Серафим благодари на гостите архиереи и на другите клирици и също похвали ревността на вярващите, които и в най-отдалечени кътчета на Отечеството ни създават оазиси на вярата и живота по Бога.

P5061087

 Снимки: Неврокопска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/996k9 

Разпространяване на статията: