Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

BANРъкводството на БАН тази година ще проведе тържествено честване на деня на славянските първоучители св. Кирил и Методий, 11 май, съвместно с председателя на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) акад. Владо Камбовски и други учени от съседна Македония. Заедно с тях по покана на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров ще пристигне и високо представителство на Македонската православна църква начело с главата на тази църква архиепископ Стефан, придружаван от двама архиереи. На тържествата няма да бъдат поканени представители на властта, е казал председателят на БАН. „Всички са добре дошли, за да почетем делото на св. Кирил и Методий”, уточнил академикът.

Учените и духовниците ще присъстват на св. Литургия, която Патриарх Неофит ще отслужи в храм-паметника „Св. Александър Невски” за св. Братя. След това ще се отправят заедно към академията, където е предвидена кратка тържествена програма. На нея ще присъства правнучката на родения в Охрид български възрожденец Григор Пърличев, която живее в София. Тя ще прочете негова поема за солунските братя. Слова по време на празника ще произнесат акад. Воденичаров и акад. Камбовски.

По повод на тази новина от пресслужбата на Св. Синод на Българската православна църква са заявили пред репортер на в-к „Преса”, че БПЦ ще почете делото на Солунските братя на 11 май, но нямало да уважи жеста на Охридската архиепископия, понеже „нямаме канонично общение с Македонската православна църква”. Според същия вестник „така от висшия клир се аргументираха защо ще отсъстват от тържествата на БАН. На 11 май Македонският архиеп. Стефан няма да бъде поканен в съслужение с Патриарх Неофит. От Синода обясниха, че македонският духовник може да присъства на Патриаршеската литургия в „Св. Александър Невски” само като обикновен мирянин”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99wwy 

Разпространяване на статията: