Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

DSCN0963Тъй като смисълът на благотворителната кампания „Коледна звезда”, организирана от Енорийски център при столичния храм „Покров Богородичен”, е в различни измерения и посоки, такива са и резултатите от „Коледна звезда 2013” – те са както набрани средства за зимни и летни лагери, така и нови срещи, нови приятелства, нови надежди.

По време на съботно-неделните творчески занимания, проведени през октомври и ноември миналата година, децата без родители успяха да създадат общо 939 броя неповторими ръчно рисувани рождественски картички, а ученици от столични и пловдивски училища, съпричастни към съдбата на връстниците си без семейства, нарисуваха в тяхна подкрепа 789 броя коледни картички. Учениците от с. Беброво (Еленско), които участват в „Коледна звезда”, защото това е техният шанс да намерят средства за единствената им екскурзия по време на учебната година, сами нарисуваха и ни изпратиха 209 броя рождественски картички. Общият брой на нарисуваните картички по време на „Коледна звезда 2013” беше 1947. И всички те бяха продадени. До последната. Купиха ги хора, които искрено се радваха на детското въображение и творчество; които бяха щастливи да помогнат на някого; които искаха да насърчат децата без родители да повярват, че, макар и изоставени, могат сами, със собствения си труд, да осъществят една своя мечта – зимна ваканция или летен лагер.

През последните два месеца на 2013 г. постигането на крайната цел – набиране на средства за зимни и летни лагери за децата без родители – обедини малчуганите от институциите и децата-ученици, които имат свои семейства. Всички те много се трудиха, вложиха въображение и фантазия и изработиха красиви рождественски картички – едните с помощта на петнадесет младежи-доброволци, които, освен че им помагаха в създаването на картичките, станаха и техни приятели, а другите, насърчавани от своите учители и родители, рисуваха с мисълта, че правят нещо добро и помагат на някого, който няма това, което имат те – семейство и любов.

DSCN0962Изключително вълнуващо за всички беше тържественото откриване на изложбата-базар „Стани приятел” в края на ноември 2013 г. В Информационния център на Европейския съюз в гр. София тези две на пръв поглед съвсем различни групи деца се срещнаха сред много настроение, танци и игри. Учениците от София се обърнаха към децата без семейства, като им изказаха трогателно и от сърце своята приятелска обич и подкрепа и обясниха простичко, защо са се включили в проекта „Коледна звезда”: за да зарадват и помогнат на връстниците си, лишени от родители. Учениците изразиха радостта си от възможността да помогнат на децата без семейства, като им предложат най-ценното, което имат – своето приятелство.

Сега, през февруари, отделните групи участници в „Коледна звезда 2013” имат различни преживявания и емоции: децата от Долна баня и с. Доганово с помощта на техните нови приятели – доброволците към Енорийския център продължават да се трудят, за да съберат достатъчно средства за своя летен лагер, като рисуват картички, но вече с пролетна тематика; учениците от далечното планинско с. Беброво са щастливи да подготвят маршрут за дългоочакваната от тях еднодневна екскурзия, която им дава възможност да видят света извън тяхното малко село; потребителите от Защитено жилище „Савина” за лица с умствена изостаналост пък вече са на своята едноседмична зимна ски-ваканция в к. к. Пампорово, а учениците, които им помагаха, виждат първите резултати от стореното от тях добро и със сигурност ще помнят дълго срещата си с децата от институциите.

Въпреки че картичките вече са продадени, а зимата отминава, за всички участници в благотворителната инициатива – децата, младежите-доброволци, всеки докоснал се до красивите коледни картички - остава споменът за това, което заедно съпреживяхме: „Коледна звезда 2013”.

Снимките са от екскурзията на хората от Защитено жилище „Савина” за лица с умствена изостаналост в к. к. Пампорово


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9aq93 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]