Мобилно меню

4.1428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.14 (14 Votes)

bigКомисията по вероизповеданията към Народното събрание единодушно е взела присърце финансирането на ремонтите в българската св. обител - манастира „Св. Георги Зограф на Света гора. Това съобщи Пламен Славов, председател на комисията по вероизповеденията и парламентарна етика на НС. Той уточни, че към момента св. обител има нужда спешно от около един милион лева за извършване на мащабни ремонти. През последните шест години държавата беше абдикирала от подкрепата си за манастира, като последните две финансови инжекции от два и един милион евро бяха направени по време на управлението на Тройната коалиция, припомни Славов. Игуменът на манастира архимандрит Амвросий при среща с председателя на Народното събрание Михаил Миков е поставил въпроса и за оборудване на манастира. Той е поел ангажимента да намери и предостави на манастира ни в Атон противопожарен автомобил и микробус, който да превозва поклонниците от пристанището до обителта. По думите на Пламен Славов въпросите за Зографския манастир и какви възможности има той да се финансира и извън бюджета ще бъдат обсъдени и с външния ни министър Кристиян Вигенин.

Целеви средства в размер на 700 000 лв са заложени за 2014 г. и за Рилския манастир; същата сума се предвижда за ремонт и издръжка на българските свещеници зад граница, както и 500 000 лева спешна помощ за храмове, пострадали при бедствия и аварии. На следващото си заседание комисията ще изслуша информация за проблемите на българските църковни общности в Рим и Чикаго. През 2013 г. държавата е финансирала общо 11 църковни общности на БПЦ зад граница, без манастира в Атон.

Извън целевите суми субсидията за вероизповеданията за 2014 г. се увеличава с около 30%. Средствата ще бъдат разпределени между признатите у нас вероизповедания, като най-много са за БПЦ, следва мюсюлманското изповедание. Парите се определят на база броя на българските граждани от даденото вероизповедание, заявили това на последното преброяване. Държавата финансира и Израилтянския духовен съвет, Обединената евангелска църква, Арменската църква и за първи път тази година – Римокатолическата църква у нас.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93ywd 

Разпространяване на статията: