Мобилно меню

4.0277777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.03 (36 Votes)
CAY5GLY7.jpgАктивисти на опасната руска секта "Анастасия" създават политическа формация в България и ще се борят за място в парламента. Това разкри репортерът на "Телеграф" Ива Йосифова в днешния брой на всекидневника. Първата цел на Българска родова партия (БРП) е предсрочни парламентарни избори, обявиха нейните учредители. В проектоустава на новата формация е записано, че партията е основана на идеите на "сибирската богиня" Анастасия (на снимката). Учението набира сили у нас от години и има хиляди последователи.

То е от деструктивно-реакционен тип и силно прилича на доктрината на Висарион. Привлечените поклонници заживяват в родови имения без връзка със света (подобни на Висарионовото селище Тиберкул), отказват се от собствеността си, живеят в колиби и ядат само растения. В къщите няма водопровод, клозет, забранени са токът, телевизията, телефонът. Идеята за политическо представителство на анастасийците тръгва от сдружението за родови комуни "Жив дом", основен проводник на сектантските идеи у нас.

11Организацията вече разполага с читателски клубове в 80 български града. Те ще се превърнат в партийни структури. Според учредителите към БРП ще се присъединят хиляди, тъй като само вестникът на сектата "Родово имение" се продава в тираж 4000, а изкупените книги на основателя на сектата Мегре са десетки хиляди.

"Не сме нито леви, нито десни. Това може да се окаже най-масовата партия, по-мощна и от "Атака", убеден е Стефан Калайджиев, шеф на издателството за езотерична литература "Хелиопол".

Активисти на новата формация са две добре известни в политическото пространство лица - Вълкан Вергиев и Атанас Панчев. Първият е бивш депутат от БСП и председател на Българска либерална партия. Панчев пък е бивш кандидат-депутат от "Коалиция на розата" на Кръстьо Петков и председател на "Партия на славянските общности".

За разлика от съратниците си, Панчев трудно може да бъде сметнат за същински сектант. Той е закупил десетки декари земя в странджанското село Славейково, община Елхово, където до месеци ще се основе първото "родово имение" на анастасийците.

30 семейства вече са готови да се преселят за постоянно в комуната, а Панчев ще им препродаде парцелите. В екоселището няма да бъдат допускани туристи, то ще е от затворен тип, обясниха от "Жив дом".
Тайното общество изкупува селски имоти и в други краища на страната, за да основе още комуни.

Георги Кръстев от Дирекцията по вероизповеданията:

"Ще сезираме прокуратурата. Такава партия без съмнение нарушава Конституцията и Закона за вероизповеданията", коментира Георги Кръстев, главен експерт в Дирекцията по вероизповеданията. "Тази секта не е църковна организация с установени структури, не осъществява типична богослужебна дейност, но е без съмнение религия. Затова такава партия, създадена на верска основа, е абсолютно противоконституционна", допълни Кръстев.

Бизнесът на Мегре

Анастасия, нарочена за "сибирска богиня", е измислена от предприемчивия бизнесмен и бивш фотограф Владимир Мегре от Новосибирск. Книгите му се харчат в милионни тиражи в Русия, а от няколко години заливат и българския пазар. Доходен бизнес за Мегре и приближените му е и търговията с кедрови амулети, масла, екскурзии из "родните места на Анастасия". В България проводници на сектантските идеи са сдруженията "Звънтящи кедри", "Стоте дъба" и "Жив дом". Близък до Мегре е скандалният руски екстрасенс Григорий Грабовой, който обеща да възкреси загиналите в Беслан деца и взе от майките им по 1000 евро, след което избяга. "Грабовой ни е съмишленик по идеи", казаха вчера създателите на Българска родна партия, които са поканили мошеника на учредителното си събрание.

В. Телеграф/в. Монитор


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kufa 

Разпространяване на статията: