Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Близо 6 хил. лв. са събраните средства за строителството на църквата “Света Параскева” в стражишкото село Сушица, а са необходими около 150 хил. лв, съобщи Димитранка Калева, кмет на Сушица. Изпращани са писма до много институции, но единствено са събрани 850 лева чрез националната телевизия. 55 лева събират жителите на Сушица, а около 4 000 лв дава Дирекция "Вероизповедания" на МС. По думите на г-жа Калева имуществото на църквата е на съхранение в Къпиновския манастир, но не е известно състоянието му.
Строежът на църквата “Света Параскева” е започнал през 1862 г., като храмът е завършен през 1874 г. Църквата е обявена за паметник на културата от местно значение, защото е строена преди Освобождението. През 1986 г. е разрушена от стражишкото земетресение, след което е съборена. От Националния институт за паметници на културата са осигурени средства, с които е изготвена проекто-сметната документация. Новото строителство започва през 1994 г. и продължава до 1998 г., след което е преустановено и църквата остава недовършена.

Радио Фокус - Велико Търново

Бел. ДвериБГ: Проблемът с десетките църкви, пострадали от земетресението в Стражица и района, е изключването им от държавните помощи (макар и мизерни) за възстановяване на разрушените сгради и други обекти. Сега вече това не може да стане, понеже законът изисква (за да се подаде молба за отстраняване на щети от бедствия и аварии) "събитието" да е станало до 3 месеца преди молбата за парична помощ за възстановяване.

Отделен въпрос е, дали едно село, което събира 55 лева (!) за своята църква, иска наистина да я има и ползва. Защото хората може да са бедни, пенсионери и пр., но има и заможни хора в това село и от това село, които живеят другаде. Дори друг да им построи църквата, нали после тя ще има нужда от поддръжка - държавата ли ще трябва да им я поддържа? Тежки въпроси...

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33qac 

Разпространяване на статията: