Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

IMG 1179Тази година по стечение на обстоятелствата двама епископи отслужиха светата Литургия за Рождество Христово в храма на Троянската св. обител. Защото в Богородичната обител вече пребивава на послушание и Мелнишкият епископ Серафим. Той служи днес заедно с игумена, Браницки епископ Григорий, а след това двамата извършиха и заупокойна молитва (трисагий) на гроба на Българския патриарх Максим (+6.11.2012 г.). По време на Литургията те поменаха и своя духовен наставник, Неврокопския митрополит Натанаил, упокоил се точно преди 40 дена.

По решение на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия от 22 декември, неделя, досегашният викарий на Неврокопска епархия отива на временно послушание в ставропигията, понеже Синодът реши да насрочи за 12 януари 2014 г. избора за митрополит на мястото на новопреставилия се Неврокопски Натанаил. Според устава на БПЦ-БП, чл. 85, ал. 3, наместникът на овдовелия или овакантен митрополитски престол „уведомява кандидатите, които живеят в епархията, че са вписани в листата и са длъжни да напуснат пределите й до деня на избора”. Подразбира се „включително”.

На снимката: Възпитаници на младежкия православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” на поклонение пред гроба на патриарх Максим в Троянската св. обител (в началото на ноември). 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9k8u6 

Разпространяване на статията: