Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (30 Votes)

Празникът на св. апостол Андрей Първозвани беше отбелязан в София по традиция в посветения на апостола столичен храм в ул. „Опълченска”. Там светата литургия отслужи Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, заедно с архимандрити и свещеници, предстоятели на столични храмове, както и трима дякони. Единият от тях, дякон и доктор по философия Сава (Щони) Кокудев, по време на литургията беше ръкоположен от епископ Йоан за свещеник. При ръкоположението го водеше неговият духовен наставник прот. Николай Нешков, председател на храм „Св. Николай Мирликийски” на ул. „Калоян” в София. Песнопенията изпълни сборен състав от столични църковни певци начело с г-н Андрей Ив. Касабов, секретар на Софийската митрополия и именник в този ден.

Архиереят с благословението на Светейшия патриарх Неофит извърши и още едно ръкоположение на тази света литургия  в дяконство на богослова Иван Тодоров, свещенически син от с. Дреновец, Ломско, и добър църковен певец.

Припомняме, че прот. Николай Нешков и дякон (вече свещеник) Сава Кокудев бяха прогонени от руската църква от сегашния представител на Московската патриаршия игумен Филип. Дякон Сава от началото на миналата година служеше в столичния храм „Св. Седмочисленици”, а о. Николай от един месец е председател на „Св. Николай” на мястото на прот. д-р Кирил Попов. Велика е Божията милост!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9pqap 

Разпространяване на статията: