Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
Picture1fАртисти, хора на изкуството, просветата и културата от град Варна от 13 различни културни институции в града отправиха протестно писмо до Българския патриарх Неофит и членовете на Св. Синод, в което те молят провелите се избори за митрополит на епархията да бъдат анулирани и проведени отново. Църквата не е театър и не й подхожда да разиграва сценарии, тя е стожер на морала на българския народ, смятат представителите на варненската културна общественост. 
 
П Р О Т Е С Т Н О  П И С М О
Във връзка с проведения във Варна избор за митрополит на 17 ноември 2013 г.
 
ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО
БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ 
И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ
 
ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИТЕ МИТРОПОЛИТИ – 
ЧЛЕНОВЕ НА СВЕТИЯ СИНОД
 
Ние, долуподписаните организации, неправителствени организации и културни институции от град Варна изразяваме своето дълбоко разочарование от изхода на митрополитския избор в нашата епархия. 
 
Водейки се от ролята на театъра и целите на организациите, които представляваме, а именно да възпитават, не можем да не споделим безпокойството си от очевидно предрешения избор на нов Варненски и Великопреславски митрополит, провел се в неделя на 17 ноември във Варна.
 
Безспорен е фактът, че всичките 13 епископа имат право да се кандидатират за  митрополитския престол, но не можем да приемем за нормален избор личността на епископ Борис. 
 
Независимо от липсата на каквито и да било процедурни нарушения по време на тайния вот, ние дълбоко се съмняваме, че върху голяма част от избирателите предварително е въздействано от участници в надпреварата. Подобен вот е антиморален. А каква църква е тази, в която липсва морал? Тя автоматично се превръща във фирма за покупко–продажби.
 
Друг е въпросът, колко е духовен с делата си висшият духовник, „победител” в изборния ден. Всичко беше изиграно перфектно, както е в театъра, сценарият беше безпогрешен, но си мислим: достоен ли е владиката „победител”?!
 
Ако християнският морал е непреходен, къде е моралът на тази медийна звезда - бъдещ наш архиерей, който в противоречие с всякакви етични и морални норми притежава скъпи возила, непрекъснато е обект на скандали, отправя обидни думи към медиите и т. н.
 
Не, ние не бихме го допуснали и Ви молим най-сърдечно да отмените този опорочен вот – позор за БПЦ.
 
Молбата ни е също, ако благоволите, да повторите вота и ако църковните канони позволяват - да се предостави списък на епископите-кандидати, изчистен от компрометираните и недостойни да поемат този пост висши духовници.
 
Ние искрено вярваме във Вашата архипастирска загриженост за съдбата на нашата Църква и нека бъдещият наш митрополит бъде истински духовник, пример за подражание, добър и опитен администратор, за да отстоява вярата и интересите на православната ни църква и на град Варна.
 
 
ТЕАТЪР „БЪЛГАРАН” 
ФОНДАЦИЯ „ЕВРОПА АРТ
НПО „ОБЕДИНЕНИ ВАРНЕНЦИ ЗА ВАРНА
СДРУЖЕНИЕ „ТРИУМФ” 
ЧИТАЛИЩЕ „ПРОСВЕТА 1927 
ЧИТАЛИЩЕ „ЯВИН 2004” 
ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИИ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА МАЛЦИНСТВАТА 
ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧЕНИЕ И  ПРОСВЕТА 
СЛАВЯНСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР 
ФОНДАЦИЯ „ВЕТРИЛО” 
СДРУЖЕНИЕ „ЗЕЛЕНА ТОЧКА” 
СНЦ „ПРАВО НА ЖИВОТ ПО ЗАКОН”
ГС „ВАРНА ДИША”
 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9px6x 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]