Мобилно меню

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)

3ril06di 47_0На вчерашното си първо заседание след лятната ваканция Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав под председателството на Българския патриарх Неофит е взел решение да даде списъка ("листата" - чл. 85, ал. 1) с епископите, кандидати за митрополит, на Великотърновския митрополит Григорий, който управлява Западно- и Средноевропейската епархия след поредната и вече окончателно приета оставка на митрополит Симеон по здравословни причини. Оставката беше приета на 11 юни, така че отдавна изтекоха трите месеца, които уставът на БПЦ-БП дава като краен срок за провеждане на избори и попълване на овдовяла или овакантена епархия (вж. чл. 93: Овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила). От този текст се вижда, че с неоправданото забавяне се нарушава не само църковният устав, но се погазват от синода и църковните правила (канони).

Така или иначе изборите в епархията ще бъдат проведени на 20 октомври, заявил митр. Григорий в синода. А на 27 октомври Св. Синод ще се събере извънредно, за да проведе така наречения "каноничен избор", т. е. избирането според каноните на нов епископ от епископите на областта (разбирай Българската православна църква). В нашия случай този избор ще се направи измежду двамата, които епархийските избиратели седмица преди това ще предпочетат от списъка на епископите без епархия.

Според изтекла в медиите информация даденият на митр. Григорий списък съдържал 15 имена, но по-вероятно е имената да са 14, защото от 18-те епископа на БПЦ-БП двама са над 70 г. и не могат да участват в избора (чл. 83, ал. 2, т. 5), еп. Павел е в процес на църковно следствие за канонически нарушения и няма логика да бъде включван в списъка, а еп. Евлогий Адрианополски беше заявил, че си прави отвод от всякакви избори (след опорочаването на избора за Пловдив преди повече от 6 г.). Ако наистина синодът е пуснал списък с 15 епископа, това може да означава, че или не е приел отвода на еп. Евлогий, или не е сметнал за основателно да изключи следствения еп. Павел.

При така стеклите се обстоятелства избори за митрополит във Варна теоретично могат да се проведат най-рано на 17 ноември, а на 24 ноември може да се утвърди за митрополит единият от двамата епископи с най-много гласове. Ако обаче синодът реши, че датата е неудобна за каноничен избор поради празниците на 24 и 25 ноември, нещата отиват в началото на декември.

Междувременно се разбра, че митр. Амвросий, наместник на овдовялата варненска катедра, се е оплакал в заседание от "шетането" из епархията на бачковския игумен, Агатоникийски епископ Борис, който бързал преди обявяването на датата на изборите (след което никой кандидат няма право да пребивава в епархията) да обиколи избирателите свещеници и миряни и да предлага възнаграждение, ако гласуват за него. Не е ясно обаче дали наместникът е казал и кой придружава еп. Борис при това "шетане", а именно - най-близкият му сътрудник в Доростолска епархия, не безизвестният иконом Добри Чаков.

Днес неочаквано Св. Синод е приключил заседанията си и митрополитите са си заминали по епархиите, макар че изключително много нерешени въпроси очакват да бъдат разгледани и решени от Св. Синод.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xy8fy 

Разпространяване на статията: