Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (8 Votes)

hram1На Кръстовден, 14 септември, беше открита учебната 2013/2014 година в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". Както подобава на духовно училище, това стана след света литургия в семинарския храм, посветен на Рилския светец. По решение на Св. Синод литургията отслужи Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски". Заедно с него служиха архимандрит Калист, протосингел на Сливенска митрополия, йеромонах Стилиян, игумен на манастира "Св. Илия" в софийския квартал Бистрица, както и преподавателите-клирици от семинарията - свещениците Божидар Маринов, Константин Цанков, Лъчезар Вълков и дякон Васил Танев. Храмът беше изпълнен с богомолци, сред които преобладаваха външните хора, включително и родители на семинаристи. Накрая еп. Тихон произнесе проповед за празника Въздвижение на Честния кръст, а накрая говори за духовната школа, чийто възпитаник е и той, и за започващата нова учебна година в нея.

След литургията в нарочно изграденото място за водосвети пред централната сграда на семинарията беше отслужен водосвет за успешна учебна година на ученици и учители.

В Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий" учениците са били извикани вчера да се явят в пансиона, защото днес там също е трябвало да се открие учебната година. Но за голямо учудване на ученици и родители тази сутрин в семинарския храм дори не е имало богослужение, а откриването вероятно по нечия воля е отложено за утре, споделиха за Двери.бг близки на пловдивски семинаристи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xya4k 

Разпространяване на статията: