Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

12-09-27-12017 5Фреските на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ са заплашени от пълно унищожение. За това алармира доц. Здравко Каменаров, реставратор от Художествената академия в София. Част от изписаните преди век образи на светци вече са изчезнали, а реставраторите са убедени, че процесът ще продължи. „Ако не се вземат мерки, ще започнат все по-бързо и по-бързо да протичат разрушителни действия”, категоричен е доц. Каменаров.

Една от причините за сравнително бързото повреждане на стенописите е технологията, по която са правени. За да бъде по-бързо завършен храмът, преди 100 години художниците използват оцет в боята. „Оцетът действа върху варовия слой, за да го разрушава, но в резултат на това в момента фреските се отделят от самата стена,” обясни пред bTV доц. Здравко Каменаров.

Към това се добавя и сегашното състояние на храма. Свещеник Антоний Милушев разказа, че куполът капе на две места, а при топенето на снеговете в южната част събирали водата в легени. Всичко това води до разрушаване на стенописите и целия интериор на най-голямата катедрала у нас.

Възстановяването на близо 9 декара стенописи ще отнеме години, а по предварителна оценка ще струва 3 млн. лв.

Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала събира средства за ремонт на фреските, но засега няма информация за постъпленията в сметката. Пред есента на миналата година БНТ 2 стартира кампания "Да върнем блясъка на храма" за възстановяване на стенописите в "Св. Александър Невски". В нея се включиха столична община, Националната художествена академия и други институции. Средствата се събират чрез дарителски есемес с текст DMS NEVSKI на номер 17 777 за всички оператори, като цената на един есемес е 1 лев и по обявената банкова сметка на Фондация "Помощ за благотворителността в България" - IBAN: BG57 UNCR 7000 1520 7249 83.

От министерството на културата заявяват, че при тях не е постъпвало искане за ремонтни дейности по храма. „Сумата, която можем да отпуснем, ще бъде изключително малка,” коментира Уляна Малеева, директор дирекция „Културно наследство" в Министерство на културата.

За почти 100-годишната си история патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е ремонтирана едва два пъти. За последно преди десет години, когато кубетата бяха позлатени наново, но реставрация на стенописите досега не е правена.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x6kxy 

Разпространяване на статията: