Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

IMG 0508-300x225Проектантски екип от Варна пристигна в манастир „Патлейна” в едноименната местност край Велики Преслав и започна работа по изготвяне на проект за ремонт на 3-етажната сграда, строена преди 70 години. Манастирът стана собственост на митрополията, след като варненски бизнесмен купи сградата през 2006 г. за повече от 600 хил. лв. и през 2008-ма я прехвърли на владиката, а той тегли кредит, за да я плати.

Почти 20 г. обаче масивната постройка с форма на лунен сърп и загадъчно ниски сводове е изоставена на произвола на съдбата. Покривът пропадна, продъни пода на третия етаж и свлече тухли и греди надолу. В стаите всичко е окрадено и разбито, дори дъските са изкъртени, за да бъдат изгорени вместо дърва, и цари пълна разруха. Не може да се влиза в сградата, защото е опасно и вратата към етажите е заключена. На първия етаж обаче църковното настоятелство преустрои три помещения в параклис, осветен това лято, и направи стая за монах Константин, пристигнал миналата есен от Атон. Идеята на митрополит Кирил и на преславските свещеници да направят манастира действащ с обособен духовно-просветен център, библиотека, конферентна зала, килии за монасите и хотелска част за религиозен туризъм е в основата на проекта за възстановяване на сградата и с него Варненската и Великопреславска митрополия ще кандидатства за финансиране по програмата за развитие на селските райони. Питаме архитектите, дали ще може да се възстанови манастирът такъв, какъвто е бил след построяването, защото на практика той никога не е действал като манастир, тъй като е бил одържавен след 1944 г. и превърнат в почивна станция.


IMG 0513-300x225„Ако намерим запазени книжа, ще го имаме предвид, но доколкото ни информира архитект Гергана Цонкова от община Велики Преслав, нямало нищо съхранено за съжаление, което ни води към идеята да го възстановим на база на запазеното, което виждаме, защото просто нямаме друг избор”, обясни ръководителят на проектантския екип арх. Ваня Караджова. Липсата на снимки, тахиметрия и инженерни замервания ограничава работата на проектантите, но фасадата ще бъде възстановена от съвременни материали, наподобяващи някогашните.

Тъй като ремонтът ще следва идеята на митрополит Кирил за духовен център, арх. Караджова каза още: „Ние работим в същия аспект, но заданието не е уточнено и в момента правим заснемане на обекта заради състоянието на сградата. Нашият конструктор ще обобщи какво може и какво не може да се направи и оттам нататък на база на това, което може да се възстанови, ще спазим максимално искането на митрополит Кирил”. Проектанти и свещеници се въздържат от прогноза за стойността на ремонта, но казват, че дори да се направи само покривът на първо време, той ще предпази горните етажи от по-нататъшна разруха. От църквата са убедени, че ако спечелят проекта, ще привлекат и спонсори, за да се постигне максималното за манастира, който не е паметник на културата, но е в сърцето на историческата местност Патлейна до средновековния манастир, в който са творили учениците на св. Кирил и Методий и където умира св. княз Борис Михаил.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pchy 

Разпространяване на статията: