Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
MAXIM.jpg
С камбанен звън и небивало оживление бе посрещнат Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Максим при първата му публична поява след четири месечния престой в Правителствена болница.

Само ден след изписването му патриарх Максим, придружаван от викарния си епископ Знеполски Николай, дойде в храм  “Св. Неделя” да благослови лично клир и богомолен народ, стекли се в митрополитската катедрала, за да почетат паметта на св. Максим Изповедник и да поднесат синовните си поздравления на първойерарха на БПЦ по случай именния му ден. Синодалните архиереи Врачански Калиник, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Доростолски Иларион, Преосвещените епископи Деволски Теодосий, Маркианополски Константин, Високопреподобинте архимандрити Наум, Сионий, Борис, Йоан и много свещеници взеха участие в службата.
Службата и молебенът за здравето на патриарха, които продължиха два часа и половина, бяха водени от Варненския митрополит Кирил.
В храма патриарх Максим произнесе слово и отправи молитвено благословение към събралите се миряни. Приветствие от името на Светия Синод на БПЦ поднесе Ловчански митрополит Гавриил, Знеполски еп. Николай поздрави патриарх Максим, който е и Софийски митрополит, от името на епархийския съвет, клира на Софийска епархия, служителите на митрополията и миряните.

Поздравления и цветя от името на Светейшия патриарх Алексий ІІ и Руската федерация поднесе председателят на Руското подворие в България митрофорен ик. Александър Карягин, от името на Блаженейшия патриарх Теоктист и Румънската православна църква поднесе прот. Нелуц Опря. Своите поздравления поднесоха и предстоятели на столични храмове от името на църковните настоятелства и своите пасоми, монаси и монахини от епархията, представители на различни организации и много миряни.

Негово Светейшество отправи благодарност към Всеподателя Бога за всичките Му благодеяния и за радостта да вземе молитвено участие в това тържество, благодари на архиереите и свещенството за преданото служение на Бога и народа и за топлите благопожелани, които получи в този паметен за него ден. Накрая патриархът отправи своето архипастирско благословение над богомолния народ, като изрази съжаление, че не е в състояние лично да благослови всички присъстващи.

Пресфото - БТА снимка: Петър Кръстев

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33hc6 

Разпространяване на статията: