Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

_large.jpgНа 22 януари от 9:30 ч. в поредния си брой предаването „Вяра и общество“ по БНТ ще ви срещне с един нестандартен човек. Той е православен духовник, но има висше техническо образование. Може с часове да ви говори как Божественото е кодирано в точните науки, владее езика на Гьоте и е страстен пътешественик. Гост на предаването е протод. Любомир Братоев, който е бил към Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна църква, но от няколко години служи по празници в Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ в София. В разговор с водещия Горан Благоев той разказва за същността на дяконското служение, както и за символиката на дяконските одежди.

През 2001 г. о. Любомир Братоев стана първият и единствен засега български православен духовник, който стъпи на Антарктида. На територията на българската полярна база на о-в Ливингстън той положи основния камък на бъдещия параклис, посветен на св. Йоан Рилски, и го поръси със светена вода. В предаването протодяконът разказва за трудностите, които препятстват осъществяването на идеята на Фондация „2000 хиляди години Рождество Христово“ на Ледения континент да има български православен параклис. Страстен любител на пътешествията, дяконът споделя как всички прекрасни кътчета на земята доказват величието на Бога като Творец на Вселената.

Във втората част на предаването е представена издадената наскоро в превод на български език книга на руската православна писателка Юлия Вознесенская Моите посмъртни приключения. В нея авторката е обобщила в един увлекателен разказ различни свидетелства на православни хора за това как, след като са изпаднали временно в клинична смърт, душата им е пътувала до ада и до рая, срещнала е своя ангел-пазител, преодоляла е изпитанието на митарствата и изкушенията на сатаната.

Специално за зрителите на „Вяра и общество“ авторката споделя по телефона от Москва: “Искам да призова хората да се замислят и още днес да направят нещо, за да облекчат ужаса от прехода. Защото разумът може да разбира, душата може да се надява, но тялото въпреки всичко ще се страхува, ще изпитва страх от смъртта. За да може човек по-лесно да премине през всичко това, той трябва отсега да предприеме нещо, за да облекчи собствения си преход. И когато човек се замисли как да направи прехода по-лек, той намира и необходимите средства. Това са, преди всичко, християнските тайнства и молитвата. Когато молим Господ да ни изпрати спокоен, достоен, християнски край, отговорът на тази молитва не може да бъде отрицателен. От нас самите зависи да помислим за края, да се подготвим за него. Всъщност единствената равносметка на нашия земен път е смъртта“.

В студиото на „Вяра и общество“ българското издание на Моите посмъртни приключения представя редакторката Албена Копринарова от изд. „Омофор“.

Предаването „Вяра и общество“ се излъчва всяка неделя от 9:30 ч. по БНТ и всеки понеделник от 19 ч. по сателитния канал „ТВ България“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ku4u 

Разпространяване на статията: