Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

KilifarevskiНаграда на името на преп. Теодосий Търновски учредяват в Килифарево, за да почетат делото на големия аскет и книжовник, съобщава регионалното издание "Борба". Призът е по идея на кмета на града Димитър Събев. Според статута тази награда ще се връчва винаги в навечерието на празника на града - 13 юни, на изявени интелектуалци, дали своя принос за проучването и опазването на Килифаревската обител. 

Средновековният Килифаревски манастир се намира върху билото на висок хълм в Хаинбоазкия проход, над съвременния манастир, където целогодишно има поток от туристи. Местните познават този манастир с няколко имена и го наричат „Царски пирг”, „Старото манастирище”, „Стражницата” или „Калето”. Разкопки там е имало от 1974 до 1988 г. На обекта са работили доц. Янка Николова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и доц. Мирко Робов от търновския филиал на Археологическия институт с музей при БАН. Килифаревският манастир е създаден през 1350 г. от Теодосий Търновски като исихастко средище с подкрепата на Иван Александър. Монаси от всички краища на България, а също гърци, сърби, унгарци и власи дошли тогава в обителта, за да оформят пъстър народностен състав на Килифаревската лавра по подобие на светогорските манастири. За кратко време Килифаревският манастир се е превърнал в книжовно средище с общославянско значение. „Счита се, че именно тук е бил създаден един от най-блестящите ръкописи от ХІV в. – „Томичовият псалтир”, илюстриран с чудни миниатюри. Неговата поява се отнася към 1360-1362 г.”, припомня Мирко Робов.

В средновековния Килифаревски манастир жители на Килифарево и Габрово оформиха импровизиран молитвен кът с икона на светеца-исихаст, където вярващите могат да палят свещи и да отправят молитви към преп. Теодосий Търновски. Жителите на града искат също да издигнат дървен кръст, който да осветят художествено, за да се вижда отдалеч мястото на древната обител.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336d6 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата