Мобилно меню

4.6551724137931 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (58 Votes)

Russian Church_Sofia_Bulgaria_MorningБезпрецедентен за българската църковна практика изпит се организира за хористите на руския храм „Св. Николай“ в София. Предстоятелят на храма игумен Филип свиква всички певци, за да бъдат препитани от оперния певец Михаил Пулиев, съпруг на синодната журналистка Десислава Панайотова-Пулиева.

„У нас няма такава практика, свещеникът да се занимава с хористите и да им организира изпити, - коментира за „Двери“ Симеон Генов, преподавател по източно-църковно пеене в Богословския факултет на СУ и диригент на хора „Св. Роман Сладкопевец“. - Ръководителят на хора отговаря за подбора на певците, а подобен изпит за мен е начин да се държи хорът под напрежение по някаква причина“.

Хористите и енориашите на руската църква в София са категорични, че препитването е наказателна акция за сплашване на диригентката и хористите от предстоятеля игумен Филип. Преди няколко месеца той уволни църковния четец и на негово място постави две рускини, които много искат да се занимават с църковно служение. Без допитване до диригентката те са зачислени и като певици в хора. Въпреки искрените старания на жените и ръководителката на хора обаче става ясно, че те не стават за певици. Диригентката има неблагоразумието да сподели това с предстоятеля. Той приема оценката й като обида и решава да подложи целия хор на безпрецедентния изпит, за да се види, какво е нивото на певците в руската църква.

„Ставащото с хора е част от общата тенденция в храма да се поддържа напрежение, дискомфорт и противопоставяне - коментират енориаши. - Предстоятелят сякаш постоянно търси начини да разбунва духовете в храма“.

Подлагането на унизителното препитване на вече утвърдени хористи, които пеят в храма от много години, няма никакъв смисъл, счита г-н Симеон Генов. Според него е безсмислено певци, изпълняващи източно-църковни песнопения, да бъдат изпитвани от оперен певец. Той може да прецени само дали пеят фалшиво или чисто. Няма изградени нито изисквания, нито общоприети критерии, по които те да бъдат прослушвани.

Защо игумен Филип се е спрял именно на г-н Пулиев за изпитващ, не е ясно при положение, че в София има няколко утвърдени специалисти по източно-църковно пеене, сред които доц. Димитър Димитров, дългогодишен преподавател и диригент на хора на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, протойерей Кирил Попов, диригент на хора на Софийските свещеници и лауреат на местни и международни награди, още няколко видни столични диригенти на многогласни хорове, както и известни ръководители на хорове за източноцърковно пеене като Любомир Игнатов, Симеон Генов, Любомир Янъков. Една от причините е, че те едва ли биха се съгласили да участват в подобно унизително мероприятие спрямо свои колеги.

Другата причина е, че сигурно г-н Пулиев е бил лансиран пред игумена от неговата съпруга – Десислава Пулиева, която е главен редактор на официалния сайт на Българска патриаршия. Тя е решила, че оперният певец ще може да свърши добре работата, замислена от предстоятеля на руския храм.

Хористите и църковните певци в БПЦ получават ниско възнаграждение и в повечето случаи водещ мотив за тяхната дейност е желанието да пеят на Бога и да участват активно в православното богослужение. Преди години имаше идея да се направи сдружение на църковните певци, което да ги подпомага в работата им и да намира заплащане за храмовете, в които свещениците не могат да отделят средства за псалтите. Може би една такава организация сега щеше да защити хористите на руската църква от препитването, на което ще бъдат подложени.

Името на игумен Филип стана печално известно в последната една година заради забъркването му с нелегалните български архонти, неуважителното отношение към енориашите на руската църква в София и разделението на етнически принцип на християните. Въпреки че е поставен за предстоятел на една смесена енория, в която се черкуват православни християни от различни етноси, той твърди, че неговата задача не е да обединява християните, а да брани интересите на руснаците. Той и предишният предстоятел на руската църква у нас игумен Исидор застъпват идеята, че руският храм в София не е енория, а посолство и предстоятелите са църковни посланици, а не свещеници.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336ph 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]