Мобилно меню

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)

1261На днешния ден, 10 май 1953 г., в София се провежда църковнонароден събор за възстановяване на древлепросиялата Българска патриаршия. Съборът избира за пръв в новото време патриарх на Българската православна църква Пловдивския митрополит Кирил, тогава наместник-председател на Светия Синод. Веднага след проведения избор се извършва и интронизацията на патриарх Кирил в присъствието на главите и висши представители на повечето поместни православни църкви. Не присъстват само гръкоезичните църкви, защото се съобразяват със становището на Цариградската вселенска патриаршия, че само по нейно решение е възможно една църква да промени своя ранг, съответно да го повиши в патриаршия.

Но това не намалява ентусиазма на българския народ и благодарността му към Бога, че след 560 години се възстановява историческата правда и нашата Църква отново придобива патриаршеско достойнство, отнето й неправомерно тъкмо от Цариградската патриаршия след падането на Търново под властта на Османската империя. Тържеството тогава е всенародно, независимо от антицърковните настроения и действия на комунистическата власт. Това тържество продължава и през следващите месеци и години, когато новоизбраният патриарх Кирил посещава отделните епархии на страната и благославя народа в села и градове.

Оттогава всяка година се отбелязваше това историческо събитие с подобаващо богослужение и благодарствен молебен към Бога в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Докато постепенно в последните години тази добра традиция замря, като молебенът се прехвърли на 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий. Тази година няма сведения дори и това да се направи. Просто се отказваме от отбелязване на една историческа годишнина. Но тя остава в паметта на българския народ, докато църковните водачи отново се сетят за нея.

На снимката: Процесията, предвождана от новоизбрания патриарх Кирил, малко преди интронизацията му

Още снимки от възстановяването на Българската патриаршия през май 1953 г. може да видите на сайта "Изгубената България" тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33udw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]