Мобилно меню

3.9189189189189 1 1 1 1 1 Rating 3.92 (37 Votes)
1_158.jpgВрачанският митрополит Калиник поиска прошка от всеки, който се чувства засегнат от това, че е бил агент на Държавна сигурност.
 
"Ако някой нещо е засегнат като епархиот (жител) на Врачанска  епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и Всечистия кръст да бъда простен".

Това каза той пред журналисти в сряда в митрополитския параклис по повод официално оповестеното вчера негово агентурно минало.

Митр. Калиник заяви, че иска да изкара земния си живот по обета, който е дал пред Бога и не е доносничел срещу никого. 

"За никого не съм донасял нещо лошо", увери Калиник. "Напротив – бях възпрепятстван да ръкополагам някои свещеници. Но аз поради своя обет и служение като владика на своя глава, бих казал, направих съответните свещеници.

Владиката изрази единствено учудване, че е имал псевдоними като агент, като допълни, че при многобройните си пътувания зад граница е правил доклади до председателя на Светия синод. Дядо Калиник отрече да е бил принуждаван да сътрудничи на Държавна сигурност.

"Аз съм имал свои разбирания, виждания – така, както пише и в Библията. Всяка власт е от Бога. Ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа.“

Епархийското духовенство на Враца разпространи обръщение до медиите, в което свидетелства, че "Негово Високопреосвещенство митрополит Калиник не е нарушил с нищо свещения канон и повелята на Православната църква", и твърдо застанаха зад неговата позиция. В обръщението се казва, че "прошката от свещенството и миряните, ако има какво да се прости, отдавна е дадена" и всички категорично застават зад църковния архиерей.

В писмо до медиите се казва също: "Сигурни сме, че голяма част от това, което обичаният ни архиерей е вършил в битието си на така нареченото "сътрудничество", е било в интерес на Църквата и запазване на националните интереси...".

Викарият на Врачанския митрополит, Траянополски епископ Киприян, заяви пред журналистите, че разкритието на комисията не е изненада за никого, включително за свещениците, тъй като владиката многократно е признавал и в изповед факта на принадлежност към ДС.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33w4a 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]