Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
rila_monastary_yard_2.jpgВ 16.00 часа днес започна традиционната вечерна служба в Рилския манастир в навечерието на Рождество Христово. За първи път тук като игумен на Светата обител посрещна големия християнски празник Адрианополският епископ Евлогий. В богослужението участваха и шестимата монаси в манастира и най-възрастният от монашеското братство - 91-годишният архимандрит Леонид, който служи в Рилската Света обител от половин век. Монасите отслужиха петохлебие за здраве.

Освещаването на пет хляба се прави, за да се напомни за петте хляба, с които Иисус Христос е нахранил няколко хиляди души. По същия начин Църквата е възстановила това последование за освещаване на хляб за благоденствие на българския народ, поясни игуменът. Преди службата епископ Евлогий каза пред репортер на БТА, че за Рилската обител този празник е - както за всяко християнско сърце и за всяка християнска душа - едно ново начало, свързано с раждането на Божия син. С него се поставя началото на човешката надежда за спасение, което ще получим в деня на Христовото Възкресение, допълни игуменът.

Утре в 8.00 часа ще започне утринното богослужение в манастирския храм, а час по-късно - тържествената св. Литургия, посветена на Рождество Христово.

Нетинфо

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33w4k 

Разпространяване на статията: