Мобилно меню

3.9230769230769 1 1 1 1 1 Rating 3.92 (26 Votes)
Дни преди извънредното заседание на Св. Синод, насрочено за 7 и 8 февруари, напрежението около предния избор на игумен на Троянския манастир продължава да се покачва. Определеният с решение на Св. Синод (чието изпълнение малко след това беше спряно) игумен на манастира архим. Григорий тези дни е изпратил писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, в което моли предстоятелят на БПЦ да вземем мерки срещу авторите на писмото, в което той е оклеветен и е накърнено доброто му име на духовник. Въпросното писмо беше подписано от четиримата монаси на Троянския манастир (на снимката архим. Григорий е прав по средата зад седналия досегашен игумен еп. Теодосий, а от двете му страни са съответно - отляво надясно - йеромонах Кирил, архимандрит Августин, архимандрит Пахомий и монах Филарет). Във въпросното писмо избраният игумен архим. Григорий беше определен като човек „с психически отклонения” и черти в характера, „граничещи с психопатия”.

Според архимандрита целта на тези определения, разпространени и чрез медиите, е „да се превърнат в емблематични характеристики на личността” му и така клирикът да получи прякор, с който да остане в съзнанието на хората. Подобна постъпка духовникът окачествява като „безотговорна” и „чудовищна”. Авторите на това не-братско писмо са се погрижили творението им много бързо да достигне до медиите. В писмото си архим. Гиргорий посочва "имената на братята, извършвали това, разполагащи със съответния технически ресурс - йеромонах Кирил и монах Филарет от братството на Троянската св. обител."

Архимандрит Григорий настоява Негово Светейшество да потърси отговорност от „творците и разпространителите на тази клевета”.

Тези дни до Сливенския митрополит Йоаникий е било изпратено и писмо от жителите на с. Орешак, в което те заявяват, че инициативен комитет от селото е изготвил само подписката в защита на архимандрит Григорий. Никой от Орешак не е писал и подписвал Отвореното писмо, изпратено до патриарха и медиите, насочено срещу избора на архим. Григорий за игумен на Троянския манастир.

Броени часове след решението на Св. Синод архим. Григорий да стане игумен пристигна първото писмо от манастирското братство, в което се изразяваше несъгласие с направения избор. Оттогава досега в медийното пространство и до Негово Светейшество се изпращат писма и подписки в защита и срещу новия игумен. Това принуди патриарха да спре въдворяването на архим. Григорий и да насрочи ново заседание на Синода, на което отново да се разгледа въпроса с игумена на ставропигиалния манастир. Има подозрения, че зад писмата, насочени срещу архим. Григорий, стои един от кандидатите за игумен. Така или иначе в началото на новата седмица предстои архиереите отново да гласуват за игумен на Троянския манастир. Очаква се този път дебатите да бъдат още по-ожесточени поради възникналите междувременно интриги около игуменския пост. Надеждите на всички е този път решението на Св. Синод за ръководител на Троянския манастир да е окончателно и с  това да се сложи край на интригите, подписките и писмата и да се възстанови мирът в св. обител. На снимката: Братството на Троянския манастир по време на управлението на Деволския епископ Теодосий

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ky8 

Разпространяване на статията: