Мобилно меню

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (26 Votes)
Krashtenie_Yakimovo5.jpgС благослов за празника Сретение Господне и с голяма благодарност към всички, които откликнаха на зова за помощ, се обръща о. Станимир, енорийски свещеник от с. Якимово. Веднага след публикацията в Двери са започнали да пристигат исканите от духовника вещи от първа необходимост за облекчаване живота на децата в селото. О. Станимир иска да благодари специално и поименно на: архим. Павел Георгиев от Шумен, Гергина Гиева от Пловдив, Снежинка Благоева от София, г-жа Маркова от София, г-н Горан Горанов от София, Марияна Чакърова, и на всички, които веднага са реагирали и са изпратили дарения за децата. Специална благодарност свещеникът отправя към майките от форума bg-mamma, които много бързо са успели да се организират, да съберат дрехи, обувки, папмперси, перилни препарати и други помощи и да ги изпратят в селото. 

Кампания в помощ на Якимово са организирали в столичния храм „Св. Йоан Богослов”, кв. Металург. Свещеникът на селото изразява специална благодарност и към превозваческа фирма „Карат-С”, които безвъзмездно транспортират събраните помощи до Якимово.

Кметът на селото д-р Георги Георгиев съдейства напълно на о. Станимир в неговата благотворителна дейност. Той е дал разрешение изпратените материални помощи да се складират в ритуалната зала на селото, за да са в безопасност до раздаването им.

Детска градина от столицата е дарила креватчета за детската градина в с. Якимово и предстои те да бъдат транспортирани дотам. Освен това детска градина „Слънчице” в селото се нуждае от пералня (може и втора употреба). Сега в края на седмицата чаршафчетата на децата се дават на родителите, за да бъдат изпрани, това обаче не винаги може да стане, тъй като много от семействата нямат перилни препарати и хигиената в детската градина не може да бъде гарантирана.

Предстои в селото да пристигнат и други дарения, за които о. Станимир е уведомен. На зова за помощ е откликнал и проф. Дечко Свиленов от София, по негова инициатива от Германия за Якимово пътува тир с хуманитарна помощ.

Обнадежден от подкрепата на толкова много хора, о. Станимир има намерение да стартира още една инициатива – да отвори детска кухня, която да приготвя топла подходяща храна за най-малките жители на селото, както и кухня за най-бедните и безпомощни хора от Якимово. Храната от нея ще се получава срещу уверение от общината за социалното положение на желаещите, тъй като има опасност от злоупотреби. Досега 300 човека са се записали да получават безплатна храна. О. Станимир разчита основно на дарения за функционирането на кухнята.

В бъдещите планове на о. Станимир е и изграждането на манастирски комплекс край с. Якимово, в който да има дом за стари хора, за сираци и приют, който ще осигурява временен подслон за крайно бедстващи семейства. Теренът за него вече е определен. Той е 6 декара в местността Кирова воденица и е дарен специално за изграждането на св. обител. По проекта вече работят група архитекти. Първата копка на манастирския комплекс ще бъде направена на 10 май 2011 г. (обновено)

Освен със служението си на свещеник о. Станимир неуморно координира и благотворителната дейност в помощ на децата и жителите на селото. С него можете да се свържете на следните телефони: 0896 933889, 0878 749432, 0889 279473.

Предметните дарения и парични средства могат да се изпращат на адрес:  село Якимово, пощенски код 3640, област Монтана, отец Станимир Радев Тодоров – за децата на село Якимово, храм "Свето Възнесение", банкова сметка (в лева - BGN): BG60 UBBS 8002 1020 5251 20,  BIC UBBS BGSF     

Още по темата:

Свещеникът на с. Якимово събира помощи за бедните си енориаши

В деня на св. Иван Рилски в с. Якимово, Ломско, ще се извърши общо кръщение

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ky6 

Разпространяване на статията: