Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1.jpgНа 16 януари 2011 г., неделя, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. литургия в русенския храм „Св. арх. Михаил“ по повод 55 годишния юбилей от освещаването на храма.

В деня на своя юбилей най-младият русенски храм, построен в трудната за Църквата ни 1956 г., ни посрещна в достолепен и изцяло обновен вид. Този храм обслужва многобройните жители на русенския квартал „Здравец” и с поддържания си двор и красивите си форми се отличава от обкръжаващата го сивота на околните постройки, с което се явява като своеобразно бижу и визитна картичка на тази част от града. На всички прави впечатление хубавата акустика, а в момента тече цялостно изографисване, строго в духа на майстора на зографското изкуство Мануил Панселинос, дело на зографа Огнян Денев. Амбициозните планове за цялостното преобразяване на храма са дело на архим. Емилиан, подпомогнат от многобройни доброжелатели, предвиждат и построяване на нова камбанария.

При тържествено биене на църковната камбана Негово Високопреосвещенство беше посрещнат на входа на храма от архим. Емилиан, съслужещите свещеници и богомолния народ. При пеене на „Владику и Священоначалника” митрополит Неофит пристъпи в малкия, но благолепен храм и благослови богомолците. Довърши се чина на възкресната утреня, като певците изпяха тържествено полагащите се стихири. По време на Великото славословие свещенослужителите заеха мястото си в центъра на храма за началото на св. Литургия.

2.jpgВ службата участие взеха: предстоятелят на храма архимандрит Емилиан; архим. Виктор, бивш предстоятел на храма; ик. Кънчо Кънев, председател на храм „Успение Богородично”; йером. Висарион, йером. Атанасий – братя на Басарбовската св. обител; храмовото духовенство: прот. Светослав Георгиев и свещ. Йоан Иванов, както и митрополитският дякон Кирил Синев. Молитвено участие взе и викарият на Русенския митрополит – Месемврийски епископ Яков.

По време на Литургията пя братственият хор при храма, а на клира - служителите на Русенска митрополия Милен Бакалов и Станимир Велчев.

След малкия вход митрополит Неофит отличи с офикията „протойерей” енорийския свещеник Йоан Иванов. Той е завършил Пловдивската духовна семинария и Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” в Букурещ, Румъния. Ръкоположен е за свещеник на 25 юни 2006 г., след което е въдворен в храм „св. арх. Михаил”. Както изтъкна митрополитът, от тогава той служи там „с усърдие, с голямо внимание и със стремеж за духовно усъвършенстване и усъвършенстване в служението на св. Олтар”. Архиереят подчерта ценната помощ, която той оказва винаги при срещите и контактите със съседната Румънска православна църква, „благодарение на добрите си познания по румънски език, които той придоби при следването си в Букурещ”.

6.jpgСлед него беше отличен с офикията „протодякон” отец Кирил Синев. Израснал в семейство със седем деца, от малки въцърковени в Божия храм, благодарение на благоговейния казанлъшки свещеник ставр. ик. Петър Цанков. Той е завършил средното си образование в родния си град Казанлък, след което продължава образованието си в Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” в Букурещ, Румъния, където последователно придоби бакалавърска и магистърска степени в специалност „Пастирство и литургичен живот”. На 6 май 2008 г. е ръкоположен в дяконски чин и назначен за митрополитски дякон. От 2008 г. е докторант в Православен богословски факултет към Великотърновския университет. С познанията си по румънски език често превежда на съвместни срещи между Българската и Румънската православни църкви. Назначен е за регионален редактор за Русенска епархия на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ и отговорник на сайта на Русенска митрополия. Негови статии отразяващи църковни събития от живота на Русенска епархия са публикувани и в Църковен вестник. Той е „много благоговеен, като свещенослужител, изучи св. служба в съвършенство, знае всичко, което е необходимо на дяконската служба и може да обучава вече нови дякони, които ще се явят в нашата епархия. Затова пожелахме с Божия помощ да бъде протодякон и учител на бъдещите дякони докато Бог е благоволил”, каза митрополит Неофит.

Днес той е третият протодякон в България, наред с благоговейните протодякони Стефан Марков и Любомир Братоев.

По време на причастния проповед произнесе секретаря на митрополията Ангел Младенов.

След отпуста беше дадена думата на архим. Виктор, който представи научно съобщение за историята на храма.

Архимандрит Емилиан представи имената на всички свещенослужители, служили в храма от неговото освещаване до сега. Както изтъкна той „този храм е един светилник, запален от приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил, който не угасва и няма да угасне” и изтъкна, че това е най-новият храм с най-малката история в града, но е дал най-много свещеници, монаси и монахини.

След това от името на наградените с църковни отличия благодарствено слово произнесе нововъзведения протойерей Йоан Иванов, в което благодари на Негово Високопреосвещенство за ръкоположението и поставянето на отговорни постове в Църквата. Той изказа своята персонална благодарност към митрополит Неофит, епископ Яков и архим. Емилиан, които са го напътствали по пътя на неговото служение. Още благодари и на събрата по служение в храма протойерей Светослав Георгиев, църковнослужителите и вярващите при храма.

Накрая Негово Високопреосвещенство прогласи многолетствие за Българския патриарх, Св. Синод, предстоятеля на храма, новоотличените, както и всички присъстващи свещенослужители и богомолния народ.

От все сърце пожелаваме на наградените да продължават да постоянстват в усърдието си по Божиите дела, та Бог да ги дарува и занапред със здраве и просперитет, за да бъдат запалени светилници на духовната просвета!

За много и благословени години!

3.jpg

7.jpg

9.jpg

1_1.jpg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33k4q 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]