Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_35.jpgВ 3 ч. тази сутрин е починал от инфаркт един добър ямболски духовник – ставрофорният иконом Стоян Радев Стоянов. Роден през 1953 г., той завърши Духовната академия „Св. Климент Охридски” през 1986 г. и на следната година беше ръкоположен от Сливенския митрополит Йоаникий за свещеник в гр. Ямбол. Служеше с ревност и усърдие. Беше председател на храм „Св. Николай” в града. Заради пастирското му прилежание архиереят го беше натоварил с изповеднически задължения, които примерно изпълняваше.

1_36.jpgНа утрешния ден, когато от 12 ч. ще се извърши опелото му в храма „Св. Николай” от митр. Йоаникий и свещенството на Ямболска духовна околия начело с архиерейския наместник ставроф. ик. Панайот Чакъров, беше планувано в 13 ч. да се направи копка за нов храм в града, в квартал Аврена, посветен на Божията майка, св. Богородица. Това събитие беше съчетано с очакваното утре посещение на министър-председателя Бойко Борисов. Но днес кметът на Ямбол официално е съобщил на сутрешния брифинг в общината, започнал с едноминутно мълчание в памет на о. Стоян Радев, че копката се отлага. Той е изтъкнал, че покойният свещеник е бил главният инициатор за построяване на храм в този гъсто населен квартал на областния град.

Отец Стоян се стремеше да работи неуморно на Божията нива, често пренебрегвайки собственото си здраве. Докато смъртта го завари „като крадец нощем”. По човешки разсъждавайки, можем да предполагаме, че при системни грижи за здравето си той е могъл да поотложи ранната си смърт, но сега ние можем и трябва само да се помолим за упокоение на душата му, която Всемилостивия Бог да всели заедно с праведниците.

Бог да го прости! Да бъде вечна паметта му!

{moscomment}

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p9r 

Разпространяване на статията: