Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)
храмът на Хаджидимовския манастирОт 1 до 3 октомври в манастира „Св. великомъченик Георги” край град Хаджидимово, Гоцеделчевско, ще се проведе третата среща на Междуправославната мрежа на центровете за проучване на религиите и сектантските дейности. Пръвата среща е била в Кипър, втората се проведе миналата година в Санктпетербург, а сега България е домакин на тази значителна проява, която има за основна тема „Предизвикателството на неопетдесятното движение. Пастирски и социални аспекти”.

Специалисти по въпросите на предпазването от сектантски влияния и гибелни култове от седем православни църкви ще докладват за състоянието на нещата в техните страни. Председател на организацията е кипърският епископ Христофор Карпасийски. Утре той ще приветства пръв 60-те участника, а след това ще говорят кметът на гр. Гоце Делчев г-н Владимир Москов, кипърският депутат г-н Тасос Мицопулос, член на Камарата на представителите в Кипърския парламент, известният сектовед проф. Александър Дворкин от Москва, а накрая и домакинът на проявата – Неврокопският митрополит Натанаил. Според последния се очаквало при откриването да присъства и директорът на Дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет г-н Емил Велинов. По покана на митр. Натанаил повечето епархии ще изпратят свои пълномощници на тази международна конференция.

Сред членовете на междуправославната организация е и Центърът за проучване на нови религиозни движения, основан и председателстван от проф. Иван Желев Димитров от БФ на СУ „Св. Климент Охридски”, чиито членове също ще вземат участие в проявата. От тях интересни теми са предложили възпитаничките на БФ на СУ Станислава Кьосева, магистър по богословие: „Опасностите от секти в българското образование”, и д-р Милка Баръмова: „Неопетдесятната секта „Слово на живот” и един от нейните водачи – Бени Хин”. Д-р М. Баръмова (известна и с бащиното си име като Милка Христова) защити преди две години докторат по сектознание в университета на гр. Фрибург, Швейцария.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33px6 

Разпространяване на статията: