Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Seminar_1.jpgСтуденти от Богословския факултет на Йенския университет са събрали и изпратили в България 700 евро, за да помогнат на пострадали при наводненията българи.
Те станали съпричастни на съдбата на сънародниците ни след участие в международен семинар в България, проведен през юли тази година.


От 2001 година съществува споразумение за съвместна дейност между Богословските факултети на Йенския и Софийския университети. Сътрудничеството се състои в обмен на преподаватели и студенти по европейската образователна програма Еразъм-Сократ.
Едно от заплануваните мероприятия беше семинар на тема: „Св. пророк Илия в християнската традиция”. Времето на провеждане на семинара бе съобразено с празника на светеца (18-25.07.), а за място на провеждането му бе избрана морската столица на Родината ни, където получихме отеческа грижа и подкрепа от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и неоценима помощ от свещ. Теодор Стойчев, докторант в Богословския факултет на СУ. Семинарът протече успешно.

Приятно бях изненадан, когато в началото на месец септември получих писмо от декана на Йенския богословски факултет, проф. д-р Нибур, в което бях помолен за съдействие. Студентите от поверения му факултет, участвали в семинара, събрали останалите от екскурзията средства, всеки дал и нещо от себе си, и събралата се сума от 700 евро решили да дарят на пострадалите от наводнението в България. Приех присърце задачата. Свързах се с редакция „Новини” на BTV и от своя страна помолих за съдействие. Оттам обаче не бяха в състояние да ме информират, накъде ще бъдат насочени средствата, затова реших сам да избера получателя на дарението.
В същото време, случайно срещнах кметския наместник на кв. Требич, който набираше средства за затварящи клапи на селската канализация. При поройните дъждове били наводнени повече от 40 къщи поради липса на тези клапи. Преведох средствата по сметката на общината, конкретно за тази цел и изпълних волята на дарителите.

Парите не са много, може и изборът на получател да не е най-точният, но така или иначе доброто, съвместната работа на два богословски факултета роди ново добро. А какво по-добро от множащо се добро. 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kfxf 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата