Мобилно меню

4.5061728395062 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (81 Votes)

devushka-pishuschaya-mashinka-ruka-plate-v-cvetochek-pechatnaya-mashinka-Favim.ru-13419Св. Синод наскоро създаде отдел „Връзки с обществеността”. Отдавна чакано решение, само че като всяко преносено бебе и то има сериозни проблеми. Непрекъснато залива страниците на официалния сайт на БПЦ-БП с небивалици. Отиде отговорничката на въпросния отдел с патриарх Неофит в Русия и ведната почна да пише владишките титли по руски: „Луганский и Алчевский” архиепископ, „Новокаховский и Генический” епископ. Разбира се, върхът беше „Галский” митрополит Емануил и „Филипский, Неаполский и Фасоский” Прокопий – „Еладска” архиепископия. Въпросните синодни пи-арки явно не знаят, че няма страна Галия, нито Елада, а има Франция и Гърция. Затова митр. Емануил е митрополит „за Франция”, а не Галски, нито Френски (не е и „на Франция”, защото там има и архиереи от други юрисдикции). Съответно и коректното название на православната църква в южната ни съседка е Гръцка православна църква, но не и Еладска архиепископия – независимо какво пишат руските медии, откъдето пи-арката е преписвала. А титлата на митр. Прокопий е правилно да се изпише „Филипийски, Неаполски и Тасоски”, но за това нещо е нужно човек да знае, че руснаците произнасят гръцката буква тита като ф, затова казват Феодор, Феодосий и пр. Ама пък да пишеш в българска медия името на о. Тасос (който е бил и българска административна единица някога!) като Фасос, е гадно като фас на тротоара!

Тържествата за годишнината от покръстването в Киев ги свързаха с топонима „Владимирски горке”, което не е нито на български, нито на руски, нито и на украински, а си е чиста измишльотина! Толкова ли беше трудно да се напише навсякъде не това погрешно название, а побългарено руското (Владимирска горка) или украинско (Володимирска гирка) название?

Отделът „Връзки с обществеността” започна вече и да „твори история”, разбирай да манипулира исторически факти. Вложиха в устата на патр. Неофит, че неговият предшественик патр. Максим бил 8 години в подворието ни в Москва, когато едва ли патр. Неофит не знае, че това са били само годините от 1950-1955, т. е. непълни 5 години. Има разлика, нали? Върхът (засега!) е написаното вчера за Троянския манастир, че патр. Максим бил постриган за монах в неговия храм. А истината е само „на един клик разстояние” – в същия сайт в биографията на патр. Максим си е казано, че е постриган на Андреевден, 13 декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Който факултет, Божем, са завършили и синодните журналистки и пи-арки.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrc96 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец