Мобилно меню

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)
pict341.JPGНа фона на неособено позитивните църковни новини в последните седмици проведената в руската църква "Св. Николай Мирликийски" в столицата дискусия „Приобщаване на нечуващите хора към благовестието на Православната църква” е лъч светлина и за хубавото, което (би могло да) се случва. Епископското участие в дебата дава надежда, че за висшия ни клир отношението към хората с увреждания не се изчерпва с отказа да се получи една „престижна” телевизионна награда, съответстваща на определено „престижно” поведение. За интеграцията на слухово-увредените първите стъпки вече са направени - проповедта и неделното св. Евангелие да бъдат „преведени” на жестомимична реч. Дотук добре, но… Ще бъдат ли подкрепени усилията на групата църковни ентусиасти – свещеници, богослови и специални педагози, свършили тихо и скромно сериозна работа за приобщаването на младежите с увреден слух, или те ще продължат да бъдат самотници? Ще се мултиплицира ли факултативното обучение на студенти от Богословския факултет в София по жестомимична реч в задължителна част от учебната програма на всички богословски факултети и катедри, както и на семинариите, или жестомимиката ще продължи да бъде някаква екзотика и артистична приумица?  Ще се промени ли нагласата на всички ни по отношение на хората с физически и психически увреждания, осъзнавайки, че мястото им  е сред нас в храма, или ще останем в плен на собствените си духовни увреждания, възприемайки тези хора като смутители на църковния порядък? Важно ли е да се положат усилия и съпричастност за спасяването в Христа на всяка една душа, или пък да се оправя кой както може, защото е криза? Въпроси много, но ще чуят ли глухите? А кои всъщност са глухите…?


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kr3c 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики