Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (30 Votes)
dachkov2.jpgУраганът с българско име Кирил милостиво подмина България, но тези дни стана ясно, че съименникът му в черно расо е на път да опустоши северното ни Черноморие. Разбра се, че Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е заменял църковни земи на безценица, въртял е бизнес с туроператори и има намерение да създаде курортни селища под названието “Православни СПА центрове”. Владиката, който трудно завършва започнатото си изречение и чиято памет бе толкова къса, че да не помни дали е донасяла чужди тайни на Държавна сигурност, се оказа предприемчив бизнесмен. И един от основните претенденти за патриаршеския престол.

Друг негов колега – митрополит Галактион, бе обявен за национално издирване, след като излъга както източното православие, така и католическия Рим, само и само да даде на една мутра непонятна благородническа титла. Злополучният митрополит се заключи в Старозагорската си митрополия, в която можаха да прехвръкнат единствено мутри, полицейски комисари и едно печено прасе, и отказа да обясни както на медиите, така и на Светия  Синод какъв собствено е приносът на БИАД към Църквата и човечеството.

Вече втора седмица владиката отказва да се срещне със Светия Синод, а предпочита да си общува с открити писма чрез медиите. Галактион се оправда, че бил болен, но бдителни репортери показаха, че в Старозагорската митрополия кипи живот. За един ден там влезли около петдесетина посетители, а от двора се носела миризма на пържоли. Преди няколко дни друг митрополит – Иларион обясни, че в миналото се е молил за Държавна сигурност, а патриарх Максим внезапно проходи, за да присъства на президенската клетва на потомствения комунист и по собственото му признание атеист Георги Първанов, който не се посвени да целуне кръста и Евангелието.

Говорителят на Светия Синод Неофит съобщи сензационната новина, че Галактион е обявен за общоцърковно издирване, но истината е малко по-различна. Търси се цялата Българска църква, която в последните две десетилетия изчезна. На нейно място се появиха случайни хора, предрешени като епископи, обряди, нямащи нищо общо с Православието, Светото причастие беше заменено от курбана, а животът в Църквата – от казармено-феодални порядки: “Каквото каже дядо владика – това ще е!”.

Да искаш благословия от доносник е пълна перверзия. Да очакваш от днешното ръководство на БПЦ духовно послание е глупост. Както впрочем и да създаваш негова алтернатива от същия материал. Проблемът е много по-дълбок. Нямаме висши духовници. Както впрочем нямаме и елит. След Максим няма да дойде по-добър. Това ще бъде или брокер от типа на Кирил Варненски, или самозабравил се тип като Галактион. Или някой дълбоко законспириран идолопоклонник на Путин. Църквата в България беше унищожавана в продължение на половин век много по-коварно и ефективно, отколкото римските императори и други нейни гонители са го правели преди две хилядолетия. Преследвайки я открито и яростно, те създаваха мъченици и катакомби, в които вярата укрепваше. Българските комунисти превземаха Българската църква отвътре и я напълниха със себеподобия – скептични и суеверни, често примитивни хора, рядко – нормални човеци, а много, много рядко – истински духовници. Последното се дължи на Божията милост, а не на българските усилия.

Както вече казах, Кирил, Галактион и останалите приличат на хора, които са се преоблекли като свещеници за малко, но са останали така за цял живот. Нито една човешка, нито по-духовна дума не чухме от тях в последните седемнадесет години. БПЦ тотално отсъства от живота на българите, освен в случаите на крайно съмнителни от гледна точка на християнството ритуали, които духовниците с охота извършват за пари. А темата за агентурното минало на свещеници и митрополити дори не е отваряна истински. Осветляването на истината по този болезнен въпрос още повече ще задълбочи кризата, което май е единствената възможност да се започне някакво обновление. А иначе с поведението си висшите клирици за поледен път доказаха, че нищо не е на мястото си и никой не е на мястото си в родината на псевдонимите. Все едно е минал ураганът Кирил, след него ураганът Димитър, после Николай, а след него Бор. Все тайфуни с агентурни имена, които опустошиха България не за няколко сезона, а за цяла вечност.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3khcw 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора