Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Vladimi1Владимир Аврамов от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" си дойде с Епархийски орден на Московската патриаршия. Преподавателят във ВТУ стенописва първите храмове в Коми и така се превръща в основоположник на иконописните традиции в руската република. Той е изографисал напълно две църкви и продължава да работи над още две. Започнал през 1997 г. и продължава всяко лято, а колко години още ще му трябват, за да завърши делото си, той не знае. Изчислил е обаче, че до момента има 340 работни дни в републиката за шестте години, в които пътува до там. Когато отиде в Коми, Владимир работи почти денонощно, защото е там в периода на белите нощи.

12 000 кв. м е площта, която той трябва да изографиса в най-голямата църква в Коми „Свети Стефан” в град Сиктивкар. Тя е строена близо до мястото, където е бил старият храм, разрушен през 1933 г. от комунистическия режим. „Тази църква е висока 64 метра до върха на кръста. Няма такива мащаби в България. „Александър Невски” в София е 53 м висока, но тя може да влезе в храма на Коми. Огромна е, а ние сме изрисували едва 2000 кв. м от стените й”, разказва Владимир Аврамов. След това обяснява, че може да работи там само три месеца през лятото заради ангажиментите си във Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново и заради ограниченията на визовия режим в Русия. Разпределя времето си така – един месец рисува в катедралата „Свети Стефан”, два – в църквата на град Усинск, която е вторият по големина храм в Коми.

Vladimir3„Започнах с Уляновски манастир, който е мъжки манастир, може би с него епископът на Коми Питирим искаше да ме провери. Направихме там една конферентна зала, която има 800 кв. м стенописи”, разказва Владимир Аврамов. С епископа се запознали в Ловеч, докато Владимир бил още студент. Рисувал там една църква и го поканили на вечерята. В края на тази вечеря той и епископът на Коми били вече приятели. Сега Владимир е ръководител на екип, в който е включил още трима свои приятели и колеги – Васил Минев, Николай Николов и Мирослав Стефанов. След като завършили успешно мъжкия манастир, получили останалите си поръчки.

От 2005 г. четворката рисува и църквата на град Усинск - втория по значимост храм след "Св. Стефан".  Усинск е нефтеното селище на Коми, има 60 000 жители и се намира само на 60 км от Полярния кръг. Стенописите, които те са направили там, са 3000 кв. м. Макар че е доста по-малка като мащаби от „Стефановский собор”, и тази църква се оказала много висока, а скелето, което направили за художника – ниско, затова му се наложило да го наставя.

Църквата е напълно завършена и е била осветена на 1 септември тази година. На церемонията са присъствали кметът на града и президентът на Коми, който е със статут на губернатор. За това, което четиримата българи са направили до момента, те са били наградени с Епархийски орден на свети Стефан Пермски за заслуги към руското православно изкуство. Това е най-голямото отличие на Московската патриаршия.

Първата по рода си за Коми авторска композиция на новомъчениците на републиката Владимир Аврамов е направил точно в тази църква. Канонизираните мъченици са 17 и те са признати за такива през 1995 г., когато Коми започва да изгражда своята единствена засега Сиктивкарска и Воркутинская епархия. Всички тези 17 новомъченици са били свещенослужители, трима от тях – епископи, и са били избити от комунистите или затворени в лагери. Жителите на Коми не почитат със специални ритуали техните гробове, но има поклоннически маршрут, в който те са включени, разказва преподавателят.

Vladimir4В тази авторска композиция Владимир е нарисувал и историята на Коми като част от историята на Русия. „Когато приех предизвикателството още в самото начало и отидох в Уляновския манастир, първо исках да избягам. За такива мащаби става дума, че аз наистина нямам представа още колко време и колко живот ще ми е нужен. Освен това попитах епископа как да рисувам, кого да следвам, а той ми каза – ти създаваш традицията”, усмихва се художникът. Той рисува канонични образи на християнски светци и следва неовизантийския стил.

В Усинск е изобразил св. Кирил и Методий. Преди това прочел, че руснаците почитат двамата братя, но никъде в техните учебници и анали те не са споменати като българи, а просто като славяни. Църквата в Усинск в момента е най-красивият храм, според жителите на града, които допълват като сравнение, че единственият храм, който изпреварва техният, е „Свети Стефан”, без да подозират, че зографът е един и същ. И продължава да работи на територията на страната им, защото другата му незавършена църква е в село Визябож. 30 изографисани църкви в България има в биографията си преподавателят във ВТУ. Заради отличната си работа той е почетен гражданин на три български града – Априлци, Ботевград и Карлово, както и на Усинск. В Априлци той спечелил тази чест, след като направил иконата на Новоселските мъченици.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3u89f 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник