Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

Screenshot 2023 03 06 113509Много хора пишат за безполезността на постите и изобщо на аскетичните упражнения.

Не мога да се съглася. На първо място, защото зная по себе си каква е ползата от самоограничаването.

И най-вече защото според мене смисълът на аскетизма не е в това да се лишиш от нещо, а в това да намалиш своя дял на присъствие в света.

Човек е способен да запълни целия свят със своите желания и претенции, така че да не остане място за другите хора или за Бога.

Аскетизмът ни учи да ограничаваме своето „его“, неговата ненаситност.

Според мене аскетичният идеал (неговият връх) е най-добре изразен в думите на апостол Павел: „Вече не аз живея, а Христос живее в мене“.

Майка Мария (Скобцова) е казала същото: истинският монах е този, в когото не остава нищо собствено. И още (след смъртта на дъщеря си и преди да приеме монашеството): „Аз съм мъртва, нека това, което остана, да служи на Бога“.

Така че опитите да се противопоставят аскетичните подвизи и любовта към ближния според мене са погрешни. Тези пътища са тясно свързани помежду си и не могат да съществуват един без друг.

Аскетизмът без служене на ближния се изражда, губи своята топлота, способността за съчувствие и съпреживяване, без които е невъзможно да се отнасяме към другия човек като към себе си.

Това е било добре разбрано от отците-отшелници, които в притчи като следната са влагали предупреждение срещу „чистия аскетизъм“:

Братята попитали стареца: „При нас има двама братя. Единият се храни веднъж седмично, спи по един час на ден и се моли денем и нощем. Другият през по-голямата част от времето живее в манастирската болница. Чий подвиг е по-голям?“.

Старецът отговорил: „Дори братът, който пости и се моли непрекъснато, да се окачи на въже от тавана на килията си, той няма да е по-близо до Бога от този, който се грижи за болните“.

В същото време и християнската любов към ближния е невъзможна без самоограничение. Ако си изцяло зает със себе си, кога ще се погрижиш за ближния си?

Както пее Булат Окуджава, „никога няма достатъчно сладкиши за всички“.

По-малко за себе си и повече за другите! За да дадеш нещо на някого другиго, трябва да го вземеш от себе си: било то пари, храна, време или просто съчувствие (състрадание).

„Любовта не търси своето“, казва апостол Павел. Трудно е да се изрази по-кратко и точно връзката между аскезата и любовта.

* Източник: личен профил на автора


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dau86 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски