Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (48 Votes)
Досега представихме:  Безделници, епизод 313: "Покаянието на Владимир"

Празничен киноафиш: Очаквайте на Коледа двойния епизод на "Безделници" 366-367, само по кабелна телевизия "Царски Двери"

 • Жалби! Екшън! Приключенията на Дионисий продължават.

 • Ремонт: синодната палата изглежда като след бомбардировка, жени чистят развалините.

 • Смелият калугер води неуспешна борба със синодалния прах (в пряк и в преносен смисъл).

 • Уникална композиция, дълбок психологизъм и лирическо “подводно течение” в стил "Смъртта на чиновника" (Чехов).

 • Забавена епископска хиротония и униние!

 • Топ-архонтмейкърът се оказва лош архонт на чистачките.

 • Екшън и хвърчащи зъби.  

 • За влиятелните приятели на човека с възможности!

 • За най-страшната обида в архонтските среди: "Патриарх Максим".

 • За уважението към възрастните хора като пречка в църковната кариера.
 • ~
  Жалба
  Никола Йорданов
  на 2008-12-21 00:29:10
  Нямам думи. Просто нямам думи!
  Наблюдателен
  на 2008-12-21 01:11:39
  Странно, много странно! Ако разбирам добре посочената в документа дата, този диалог с "ти си като патриарха" се е разиграл в абсолютно в същият момент, когато Николай е напуснал събора без да вземе благословение от този патриарх. Нищо чудно да е и в един и същи час, случайни неща няма. Сякаш Господ им е взел ума в едновременно. 
   
  С други думи - Дионисий има всички качества и данни скоро да стане епископ. За съжаление няма кой да му върне първите седем години.
  Бияча със златното сърце
  на 2008-12-21 01:15:47
  На това гадно копче Дионисий няма ли кой да му свие сърмите. 
  То бива бива тъповатост,ама все има някакви граници.
  АЗ
  на 2008-12-21 02:33:16
  Е какво да му коментираме? Има ли смисъл?
  Невероятно
  на 2008-12-21 02:38:36
  Този текст наистина прилича на разказ на Чехов.
  maycal
  на 2008-12-21 11:08:49
  отец Дионисий Архипростакопсихопагит Софийски сквернослов ( по именна аналогия с Дионисий Ареопагит и , да ме прощава забележителния богослов, че го споменавам редом с добилия печална известност за мен от настоящата публикация, "отец")!
  Колев
  на 2008-12-21 15:37:47
  Изкушавата хората по време на пост с такива "забавни" статии
  amilitos
  на 2008-12-21 15:42:27
  ами каквито са си ги избрали да им сарбата попарата,не вярвам този брат да се е учил оъ Доростолския митрополит на даржание,а пак относно Светейшия,те него владиците не го броят за човек,камо ли архимандритите
  theofania
  на 2008-12-21 15:47:32
  Мога да ви кажа че не е тайна калко топли отношения има о.Дионисий с ДПС.Така че осторожно и с тоя"духовник"
  Кръстин
  на 2008-12-21 15:54:53
  А сега Св. Синод е разделен повече от когато и да било, и то не заради Николай и прословутото му писмо, а заради желанието на дядо ти Иларион да направи този кариерист епископ!!! Естествено, половината са против. Познайте ревнителят на църковните канони Николай към кои е. Дано се смили Господ и не позволи един такъв "епископ" в църквата.
  Павел Петров
  на 2008-12-21 18:18:28
  Че Дионисий е дебил и недоразумение няма съмнение. Това, което не е ясно защо неколцината нормални в Синода все още го държат наместо просто да му вземат расото и да го пратят да бере домати (или за по-вече пари ягоди в Англия). Явно Синода е благотворителна организация, защото, ако на куп хора там им вземат расата - просто ще умрат от глад.  
  Тези, нормалните, ако не се хванат в ръце просто ще излетят при първа възможност, когато такива като Дионисийчо и Николайчо се доберат до ключовите места, за които драпат. Някои от старите митрополити имат доста (меко казано) слабости, но новите кариерисчета са готови да минат през всичко, те са образци на наглост и непукизъм - истински мутрета с раса и кози брадички.
  Вени
  на 2008-12-21 18:44:11
  много сте мили няма що, нетрябваше ли да се разграничи един грях от душата на един човек, вие без никакъв грях ли сте, ами къде е мястото за покаяние или няма нужда този път а, да бяхте първо и вие оставили женичките и да се посветите на служение Богу и тогава вижте себе си колко ще сте красиви
  Калоян
  на 2008-12-21 20:45:20
  Къде се е чуло и видяло ЕПИСКОП без Богословско образование? Стига кариеристи в църквата. 
  Какво е направил за църквата въпросния отец Дионисий? Дали е изповядал поне един човек? Да не ставаме за смях пред света.
  Тошко Поптолев
  на 2008-12-21 22:55:07
  Аз пък не мога да повярвам, че това е истина. И ако е истина искам да знам защо този човек все още е облечен в расо и какво търси в сградата на Светия Синод ? 
   
  Мога ли да получа някаква достоверна информация има ли в последна сметка някакво ръководство в нашата Света Българска православна църква или тя е оставена на самотек.
  С.
  на 2008-12-21 23:03:34
  Г-н Поптолев, като чета нещата ви, заключавам убедено, че сте разумен човек. Затова си позволявам да мисля, че въпросът ви е риторичен!
  theolog
  на 2008-12-22 10:19:54
  mili bratia, prestanete da izbivate kompleksite si, pokajete mi vahata budna suvest na dela, a ne na dymi, vseki moje da govori, archim. dionisi ima mnogo kachestva za edin buden i suvremenen dyhovnik, dai Boje poveche takiva na bojia vinograd, a ne hora s tesni dyshi i golemi ysti kato vashite
  с.
  на 2008-12-22 11:28:18
  Ей, телозе, ако беше и богослов, направо можеше да се включиш в пловдовската агитка! Кажи някое от качествата на твоя Дионис: дали образование, дали поведение, дали дейност? Правенето на архонти, писането на документи за тези архонтства и всякакво сътрудничество по тези въпроси из Европа и в българските епархии на Стара Загора и Силистра (за Пловдив още не е фенализиран процесът, но има време!), сдружаването с хора от не- и анти-църковни организации, сплетниченето и пр. - всичко това ли е достойнството му? Ами тогава вземи се ожени за него, като ти е толкова симпатичен! Какво друго да ти кажа?! На крива круша, крив прът!
  арс. (НАПИСАНО ОТ IP 79.100.88.163)
  на 2008-12-22 11:55:18
  Брово отец Дионисий, не се давай на някаква си чистачка. Жената в Църква мълчи, ако не се поучи от духовник да си търси друга работа. Забележете, коя е тая, че да дръзва да занимава Негово Светейшество с проблема си, като не е почистила, а се занимава с клюки се налагат санкции според длъжностната характеристика. 
  Аз не виждам нищо лошо в това отец да поучава и то жена, какво престъпление е извършил, че тук всички го нападате с ОСЪЖДАНЕ. Щом е канонично ръкоположен Бог изпраща своята благадат върху му, и кои сте вие "миряни" да поучавате духовник.  
  Жалко е, когато непросветени, невярващи, антицърковници, антидуховници се месят в делата на Църквата и взимат отношение по даден Църк. проблем. Жалко за такива като вас, псевдохристияни. Осъждането на духовници е грях, и хула против Светия Дух!
  Какво лицемерие
  на 2008-12-22 13:50:12
  .. в някои от коментарите. Жената в Църквата да мълчи и явно някои си представят, че църквата е кабинетът им, а те каквато и простотия да изрекат - "поучават". И какво е това "поучение"!?? Това си е безчинство и издевателство на комплексиран чиновник, който във всяка светска организация ще бъде изхвърлен директно навън. Но не и в синода, където който влезе, каквото и да направи, не излиза. жалко.
  Неразбрал
  на 2008-12-22 16:07:36
  "Аз ще те екстрадирам от България и тогава ще разбереш с кого си имаш работа". Този момент наистина не ми е много ясен. Хигиенистките в Синода да не са някакви нелегални мексикански имигрантки, работещи за жълти стотинки под страх от екстрадация? Иначе ако трябва да сме сериозни, не мисля, че тази случка си струва дискусията. БПЦ има много по-сериозни проблеми, по които си струва хоратада си изразят мнението, отколкото да се анализират афектните състояния на един или друг клирик. Иначе става някаква махленска клюкарница - кой какво и за кого казал, кой го чул, кой се направил, че не чува и пр. Нека не се издига толкова нивото на такива дискусии, те до нищо продуктивно не водят - да, може някой да си упражни чувството за хумор, но какво от това?
  Възходът на чиновника
  на 2008-12-22 16:51:24
  Гениални писатели като Чехов точно чрез такива злободневни и дребнави случки показват много важни неща. Който има очи, да чете. Този човек мечтае за владишка корона, щом сега е такъв, преставете си какво зло в църквата ще влезе после.
  Константин Спиров
  на 2008-12-22 17:03:53
  до "Неразбрал" 
   
  Въпросната чистачка е от руски произход и Дионисий се е опитал да я сплаши по безумен начин. Отделен въпрос е, че тя е женена и има деца тук, така че това наистина е нелепо. 
   
  Доста дълго се колебахме дали да пуснем този текст, но най-накрая решихме, че сме длъжни да го направим, дори под тази "сапунена" форма.  
   
  Тази случка е симптоматична, защото в БПЦ нахакаността и арогантността сякаш вече престанаха да се смятат за проблем - точно обратното, те се смятат за изява на жизненост и младежки ентусиазъм. Уважението към възрастните е задръжка, нещо излишно. Още по-интересен феномен: излиза, че сигурната рецепта за "църковна кариера е" клирикът да е мил с висшестоящите и да бъде груб със слабите! Няма да се даваме на някаква си чистачка, виж - на епископ да се даваме лошо няма. 
   
  Факт е, че точно сред "новия клир" на Църквата ни, където "преданието" и приемствеността трябва да са основоположни, липсва елементарно уважение към опита на възрастните хора. ОТ ПАТРИАРХА ДО ЧИСТАЧКАТА! Да оставим настрана отношението към патриарха или наистина "една жена, която е на възрастта на майка му", но някой може ли да ми обясни, защо всеки млад "мирянин" (дори и от най-забитата ни енория) с удоволствие би отстъпил място в автобуса на възрастен човек, или би поседнал в парка да си бъбри с някоя старица, а нашите клирици смятат това за срамно? Като че ли 20 години сред рухването на комсомола, комсомолското "предание" продължава да си живее сред младите представители на клира ни, се определят като "ние, младите хора", "ние, новото поколение", "ние, лишените от задръжки". После, защо сме нямали "старчество" - ние с обикновен възрастен човек се срамуваме да си поговорим, а те старчество ми искат. 
   
  Относно Дионисий, не зная, дали е въпрос на "първите седем години", както написа някой преди мен, по-скоро е въпрос на безнаказаност. Последният път, като награда за участието му в "архонтските истории" стана архимандрит, сега вероятно се опитва пак да попадне на страниците на "Двери", та епископ да го направят. Да му е сладко.
  ако това е истина....
  на 2008-12-22 17:30:51
  Предполагам че публикуваното е истина, не е някаква шега или закачка. И ако този духовник се е държал толкова непочтено и арогантно, тогава какво прави и какви са заниманията му в Синодалната палата. ако е вярно и това че няма висше богословско образование.... тогава?! И тези подмятания, че се надява на епископска хиротония - това няма разумно обяснение. То не че последните хиротонии в нашата църква са логични и обясними. Ами освен да го пратят някъде да си полекува нервите за по-дълго време...
  спиро (НАПИСАНО ОТ IP 79.100.88.163)
  на 2008-12-22 18:12:20
  г-н Спиров, станете и вие един духовник и да си бъбрите в парка по цял ден с някоя старица, след това ще ви направят архимандрит и епископ. Достойн, достойн ние всички ще бъдем съгласни с вас, та дори и г-жа Спирова и тя да стане епископка, така умело, настоятелно, назидателно и със строг топ поучава митрополити и епископи. Е къде е сега СВ. Николай да ви зашлеви по една плесница за да се опомните, че все пак това е Църква, а не разбойнишки вертеп. Църква е основана от Спасителя и ръководена от Светия Дух, а не от полина спирова, к. спиров, мая краева, иван желев, малък сечко, добромир правдев и тям подобни изчадия. Смъртен грях вършете, когато хулите Светия Дух, т.е. служителите на църквата върху които Бог е излял своята благодат в свещенство и пълна благодат в епископство. Вие сте "добри богослови" знаете за хулата против Духа Святаго.
  Мирянин към арс.
  на 2008-12-22 18:17:02
  ти, момче, да не си Арсений Николайски? Че ти и тебеподобните сте си самите една хула срещу Св. Дух! Ако ти, който и да си, си писал това сериозно, значи си чист еретик! Иди в богословските училища да ти ги обяснят тия работи! Иначе си личи, че си неграмотен, налапал се с лафове от хора скато твоя владика.
  видял
  на 2008-12-22 18:23:49
  А някои от всите които се изказахте видя ли го с очите си или само плюете, защото аз видях
  с.
  на 2008-12-22 18:24:12
  Вие освен хула срещу Св. Дух не знаете, нали? Мнооого ви се харесва тази фраза. Но както е писал този преди мене, вие самите сте най-страшната хула срещу Св. Дух, средновековни мракобеси! Така отбълсвате хората от Църквата, която сте си я направили чифлик. Така няма да стигнете далече. Горко ви и на на хората, които заблуждавате с фарисейско-лицимирните си приказки. Но времето ви скоро ще отмине. И партиите, които ви защищават, ще ви бият скоро дуспата. Тогава ще търсите с свещ вярващи, ама те вече няма да ви обърнат внимание, защото ще са си намерили пастири. Жалко за вас и заблудените от фарисейщината ви!
  Мирянин
  на 2008-12-22 18:29:25
  Братя и сестри, тези горещи защитници на Дионисий със сигурност са млади и амбициозни клирици-кариеристи. Те в него и в шеметната му безогледна кариера виждат осъществени най-смелите си кариерни мечти. Затова го защищават, а не понеже акълът им стига да прозрат силата на синодалната грешка Дионисий!
  Брат
  на 2008-12-22 18:34:06
  Брате "видял", кого видя и какво видя?
  поп (НАПИСАНО ОТ IP 79.100.88.163)
  на 2008-12-22 18:46:20
  "мирянин" , каква е тази злоба бе?! чудо на чудесата, та нали Дионисий осъждахте, пък сега и Арсений? Какво ви става, опомнете се, ставате много смешни и жалки за съжаление :) :):)
  Ина
  на 2008-12-22 18:47:51
   
   
  Въпросното бюро чисто ли е вече? Кажете да не ги мислим поне тях ... хахах
  арс. (НАПИСАНО ОТ IP 79.100.88.163)
  на 2008-12-22 19:07:07
  Каква е тази злоба и гняв у вас, православни братя и сестри? Та нали св.ап Павел казва : " щом любов нямам, нищо не съм" (виж. 1Кор. 13:2). Гневливия дори мъртъв да възкреси, пак няма да бъде угоден на Бога.  
  " вик и хула да бъдат далеч от вас заедно с всяка злоба..."
  мирянка
  на 2008-12-22 19:44:48
  Св.Дух т.е. служителите на църквата(виж мнението на Спиро).Айде бе,нима е така.Ще помисля сериозно.Колкото до" младите",не сме срещу тях,а само срещу държането им.Те мечтаят за владишка корона,но не трябва по този брутален начин.Много мога да разкажа,но няма смисъл.Позволява им се,правят го.Толкова много архимандрити се излюпиха в последно време.Повечето от тях нямат висше богословско образование,но какво от това.Ще поживеем,ще видим.
  Външен - направо извънземен
  на 2008-12-22 21:42:58
  Народът ни гине от безпаричие и некадърно управление, а вие се кълвете като шестнадесетгодишни недорасли хлапета. Аз казвам "Аллах е един и Мохаммет е неговия пророк" ако вие сте християни...
  православен
  на 2008-12-22 21:50:15
  Всичко се дължи на факта, че БПЦ не промени Устава си и не сложи задължително пенсиониране на 70 години. Нито Максим, нито Иларион са физически и умствено в добро състояние. Служителите вършат произволи и престъпления на всички нива, но не им се търси отговорност и не се налагат наказания, освен срамежливи напоследък "бележки". Оттук цялата църква изпада в анархия , която преминава в центробежен разпад. Доколе, Господи?
  Грешник
  на 2008-12-22 21:56:37
  Още първата нощ след пострижението си младите калугери сънуват короната
  до арс.
  на 2008-12-22 23:48:50
  Къде видяхте злоба и гняв, уважаеми, тук ли, или в стореното от о. Дионисий към жената? Ако сте ги видял у него, а не тук, тогава е напълно безсмислено да цитирате Св. ап. Павел, защото всеки от възмутените тук може да Ви отговори: 
   
  [12:1] Ако правиш добро, знай кому го правиш ... 
  [12:3] Няма добро за оногова, който постоянно се занимава със зло ... 
  [12:4] Давай на благочестив и не помагай на грешник ... 
  [12:5] Прави добро на смирен и не давай на нечестив: затваряй от него хляба и не му давай, да не би чрез това да ти надделее.
  Константин Спиров.
  на 2008-12-23 01:23:58
  Уважаеми.господине "Арс"/"Поп" и "Спиро" (IP 79.100.88.163), 
   
  Когато някой ден несъмнено станете епископ, запомнете едно от тази дискусия. Няма по-голяма хула срещу Господ от Божи служител, който:  
   
  * Няма дори елементарна богословска грамотност и дръзва да говори за хула срещу Светия Дух без да знае какво е тя. 
   
  * Оправдава беззаконията си със своя сан и се опитва да сплаши другите с гръмки фрази и анатеми, разчитайки на тяхната неграмотност 
   
  * Мисли за "църковна си кариера", а не за служение си, който изобщо вярва, че понятието "църковна кариера" има някакъв смисъл 
   
  * Създава разкол в църквата, разкол и стена между Божиите служители и вярващия народ, като използва понятието "миряни" пренебрежително и така кара хората да се чувстват отчуждени  
   
  * Хули Божието творение, като говори за жените с погнуса - като за някакви по-нископоставени човеци, а не просто като за различни от нас Божии творения, със свое място под слънцето: място което не е нито по ниско, нито по-високо, а просто друго! 
   
  * Не вижда Бог и Божият образ във всички - пък дори във немощните възрастни хора, пък дори и в най-нископоставените и безполезните в йерархията като чистачките. 
   
  * Не чувства дори елементарен свян, страх и трепет, когато говори за Бог. 
   
  * Не чувства дори елементарен свян, страх и трепет, когато говори с ближния си. 
   
  ГОРКО ВИ! НАИСТИНА ГОРКО ВИ! 
   
  Относно простотиите и обидите към човека, който обичам, тя нямаше да е в състояние да ги търпи с усмивка и ведрост, ако не чувстваше моята подкрепа зад гърба си. Доколкото пожеланието Ви да стана архимандрит, епископ и прочие. Благодаря, вече съм архимандрит, епископ, патриарх и предстоятел. НА ДОМАШНАТА СИ ЦЪРКВА! И Ви уверявам, че се чувствам на място си, което пожелавам на всеки от нашите клирици.
  Otez D.Dimitrov
  на 2008-12-23 02:25:55
  Kosio,moite pozdravlenia za gorenapisanoto!Osobeno finala!Bog da vi blagoslovi vsichki vas,koito poddurjate i pravite tozi sait!Goreshto se molia za vsichki vi i se radvam,che vi ima i deistvate perfektno!Chestito Rojdestvo Hristovo i Novata 2009 godina!
  Илина
  на 2008-12-23 10:15:03
  Г-н Спиров, в недоумение съм от къде имате достъп до личната кореспонденция на Негово Светейшество и кой ви разреши да правите тези лични неща публично достояние. 
  Потресена съм от вас и екипа на двери с каква лекота говорите против някои духовници, със каква злоба подчертавате някои техни недостатъци, които често са плод на вашата фантазия, като най-интересното от всичко е, че вие си намирате някакво оправдание в съвестта си, за всичко което публикувате, но колкото и да отричате, това си е факт – вие хулите Светия Дух. Знам, че ще последват реплики, че аз осъждам, пък ето на вие не го правите, ами само „си споделяте”. 
  Не си ли давате сметка, че както управляващите в Църквата, така и политиците са хора избрани измежду самите нас, хора които ние сме си заслужили и хора, от които и ние самите не се различаваме.  
  Галя Стефанова
  на 2008-12-23 10:21:44
  Госпожо Илина, вие последно кога сте участвали в избори на "управляващите" в Църквата? Аз не съм в младежка възраст, но колкото и да се напрягам да си спомня такова нещо, не успявам. Ако в политиката няма морал, там поне има мандатност и мошеникът иска или не слиза от трапезата. В Църквата мандатност няма, нито избори. Нито пък се допускат санкции. Видяхте за една "забележка" какъв шум до небесата се вдигна. Така че правете си изводи за морала.
  Константин Спиров
  на 2008-12-23 10:45:51
  Уважаема Илина, имаме документа от същото място, откъдето имахме информация за 6 ЦНС - от собствените си източници. Ако ги издавахме, нямаше повече да са ни източници.  
   
  Ще престанем да пишем за съблазнителни неща, когато видим, че хората, които вършат тези съблазнителни неща престават да остават ненаказани. Докато в БПЦ няма никаква власт, ще се опитаме да компенсираме поне частично това със всички средства, с които разполага нашата четвърта власт.  
   
  Време е българските клирици да се научат, че минаха дните, когато можеха с да затварят очите на хората - с мълчание, страх и заплахи и така да бягат от отговорност по най-лесния път. 
   
  Мълчанието не помага, защото през последните няколко години не само Двери, но и всички "ресорни журналисти' във вестниците убедително показаха, когато няма официални източници, информацията може да се намира и чрез неофициални източници. 
   
  Страхът и заплахите също не помагат сред истински милеещите за Църквата ни - имаш ли страх от Бог, от друго страх нямаш. 
   
  Лека полека хората в БПЦ налучкват усещането си за своето място и своята отговорност. След като (както казвате) сме едно с клира си, пътят към тяхната промяна минава и през нашата промяна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/add3c 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)